Какво знаем за епилацията? И дали фактите, които са ни известни за нея са истина или са просто поредните митове, които се носят сред хората.

В тази статия ще изредим 6 от най-популярните митове за епилацията. Учудващо колко много хора в България се подлагат на различни видове епилация и колко малко от тях знаят истината за нея, всъщност. Започваме с първия мит:

Мит 1: Лазерната епилация не е ефектива.

Напълно погрешно схващане, за което са допринесли до голяма степен разочарованията на хората от некачествено проведени процедури за обезкосмяване. За ефективността на епилацията оказват влияние най-малко 10 фактора и при всеки човек е строго индивидуално как, кога и до колко ще се повлияе от епилацията. Така че, е много важно всеки човек да се подложи на диагностика при специалист преди да прибегне до какъвто и да било вид епилация. Иначе се получава ситуация от типа „пробра-грешка“, докато установим кое е най-добро за нас. Например, факторите, които влияят на резултата след епилация са:

  • Етапите на растеж на косъма. Те са няколко. Космите се повлияват най-добре когато са в активна фаза на растеж.

  • Цвета на косъма

  • Цвета на кожата и контрастът между цвета на косъма и кожата. Колкото по-светла е кожата и колкото по-тъмни са космите върху светлата кожа, толкова по-лесно се повлияват. Обратното обаче дава негативен резултат. Светли косми върху тъмна кожа се повлияват по-сложно.

  • Дълбочината на растеж на космите

  • Третиранта зона

  • Типът кожа е един от най-важните фактори за отлични резултати с най-малък брой сесии. Според скалата на Fitzpatrick има 6 различни типове кожа от 1 до 6, като най-светлите кожи са тези, които позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да навлезе подкожно с най-малък риск от нежелани ефекти. Ето защо по-тъмни типове кожа са най-силно ограничавани от лазерни епилации, но не и от диодната епилация на Elysion, която третира дори най-тъмния фототип и то през цялата година. За съжаление към момента няма лазер, който третира чисто бели косми.

    Докато само до преди две години не съществуваше технология, която няма сезонност - всички лазери на пазара можеха да се ползват само в есенно-зимния сезон и кожата не трябваше да се излага на слънце седмици надред след процедурата, то днес не е така. Испанската технология Elysion може да се използва и през лятото, като кожата не бива да се излага на слънце само 1-2 дни.

    Но да преминем към втория мит.

    Мит 2: Преди епилация космите не трябва да се бръснат

    Точно обратното. Преди епилация с лазер, задължително трябва да обръснете гладко зоната, която ще епилирате. Не трябва да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска, а да обръснете космите. В противен случай епилацията няма да е ефективна. Дори можете да получите изгаряния от лазера.

    Мит 3: Апаратът няма значение

    Апаратът има значение! И то голямо. Истински качествените апарати за епилация струват от порядъка на 150 хил. лв., което със сигурност ви казва, че няма как да са във всеки салон. Затова търсете качествена епилация в елитните салони. Освен по цената ще познаете лазера и по произхода. Най-качествените апарати за епилация се произвеждат в САЩ, Израел, Испания, Франция. Апаратите с произход от Китай или Корея не са надеждни. Защо? Защото технологията им на работа не е ефективна.

    Качествените лазери работят на следния принцип.

    Испанската технология Elysion, за която заговорихме по-горе, например премахва окосмяването по селективен начин, атакувайки космите в анагена фаза на разтеж (само в тази фаза на разстеж могат да се унищожат ефективно). Импулсите на лазера се привличат от пигмента на космения фоликул – меланина. Той се превръща в техен проводник, като отвежда импулсите до корена на косъма и те го унищожават чрез силно нагряване. Апаратът е и много бърз, което го прави безопасен и безболезнен. Имупулсите се изпращат толкова бързо към космените фоликули, че няма нужда апликаторът да се отлепя от кожата. Така една процедура на малка зона с размери 10 на 10 см. трае около минута-две и е много по-ефективна. Не се губи време и не се разпръскват импулсите. В същото време апаратът притежава охлаждаща система, която защитава кожата от високите температури и по този начин прави епилацията безболезнена. Системата работи като поддържа постоянно ниво на температурата от 6 градуса на накрайника независимо от температурата в помещението. Системата произвежда приятно усещане на кожата, което прави обезкосмяването безопасно, безболезнено и комфортно. Тъй като е много нова, засега тази технология може да бъде намерена само в два салона в София – Murphy и Angel Style.

    Мит 4: Домашните апарати са ефективни

    Напълно невярно. Единственото, което правят домашните апарати за фотоепилация е да загряват косъма, но не й да унищожават фолукила. След процедура космите, които виждате ще опадват, но корените им няма да бъдат унищожени и те ще поникнат отново. Ефектът е като при кола маска. Наред с това обаче домашните апарати за фотоепилация могат да загреят и „заспалите“ косми, като по този начин могат да предизвикват свръхокосмяване.

    Мит 5: При бръснене космите стават повече

    Още едно невярно твърдение. Космите в човешкото тяло са ограничен брой и не стават повече. Просто, когато ги обръснете, космите започват да растат от мястото, откъдето сте ги отрязали, тоест от стеблото, а не от върха. Стеблото винаги е по-дебело от върха.

    Мит 6: Не можеш да очакваш резултат от 1 процедура

    Напротив, можеш и трябва. Ако няма ефект след първата процедура, по-добре не си правете повече. Може да се определи дали има ефект от процедурата не по-рано от 30 дни след извършването й. След първата процедура всички косми в активен етап на растеж трябва да бъдат премахнати. След време може да поникнат нови, но това са „заспалите“ косми, които след първата процедура са се събудили. Старите обаче не трябва да се показват отново. Пациентите, подложили се на процедура с Elysion в салон Angel Style в София, твърдят, че веднага след първа процедура окосмяването им намалява със 60-70%.

    Мит ли е окончателната, необратима лазерна епилация?

    Лазерна епилация в света се практикува едва от около 17 години. Съвсем нормално е след качествено проведена сесия с лазерна епилация продължителност на ефекта да е повече от 10 години след последната процедура. Тоест космите не трябва да растат в третираната зона 10 и повече години.