Автор
Woman.bg

Митове и легенди за болестите, предавани по полов път

В днешно време е трудно да водим редовен полов живот без последствия за здравето ни.

Със сигурност сте чували много неща за венерическите болести, но е добре да знаете на какво да вярвате и как да се предпазвате. Със сигурност болестите, предавани по полов път, са сериозна заплаха за младите дами, независимо дали имат постоянен интимен партньор, или контактуват . Най-често срещаните венерически заболявания от 2006 година насам са гонорея, хламидия и сифилис. Те могат да имат сериозни последствия върху общото ни здраве, затова трябва да знаем какви мерки да предприемаме. Сега ще ви разкрием няколко мита за венерическите болести и по-конкретно за тези три, които най-често се срещат.

Мит 1: Щом веднъж сте се сблъскали с венерическа болест, придобивате имунитет и няма как да се разболеете втори път

Болести като хламидия, гонорея и сифилис се дължат на бактериални инфекции и ако се "сдобиете“ с една тях веднъж, то винаги съществува риск да се прояви отново. Възможно е инфекцията да се възобнови дори и между 5 и 8 месеца, след като сте се излекували.

Мит 2: Няма как да се заразите, чрез орален секс

Специалисти споделят, че венерическите болести не се разпространяват толкова успешно в устата, колкото във влагалището. Но дори и оралният секс да е възприет като по-безопасен, това съвсем не означава, че не крие рискове от зарази.

Мит 3: Ако не проявявате симптоми, то вие сте напълно здрави

Много венерически болести не са задължително съпроводени от обезпокоителни симптоми. По-специално хламидията е известна и като "тихата инфекция“, защото се "настанява“ в тялото ви без предупреждение.Много жени имат хламидия, дори без да подозират, тъй като не усещат нищо нередно в тялото си. Според проучвания, 63% от жените с хламидия и 54% от жените с гонорея не са усетили дискомфорт или други симптоми.

Мит 4: Възможно да се заразите с херпес, единствено ако партньорът ви е в момент на проявена инфекция

Херпесът е една от най-коварните вирусни инфекции, които лесно намират убежище в организма ви. Тя може да протече дори и под повърхността на кожата на човека, така че дори и да не виждате нищо обезпокоително по кожата на партньора ви, то не можете да бъдете сигурни дали инфекцията не се е активирала. Затова е много важно да използвате предпазни средства и да бъдете откровени с човека, с когото споделяте леглото си.

Мит 5: Цитонамазката е тест и за венерически болести

Много дами са с грешното убеждение, че посещението при гинеколога веднъж годишно за цитонамазка е напълно достатъчно, за да се уверят, че са здрави. Истината е, че цитонамазката е изследване, показващо единствено състоянието на матката ви и дали сте изложени на опасност от рак. Изследванията за венерическите болести в повечето случаи включват кръвни изследвания, даване на урина, както и взимане на секрет.

Мит 6: Противозачатъчните хапчета предпазват от болести

Ролята на тези медикаменти е единствено да ви предпазят от нежелана бременност. Презервативите са най-доброто средство за предотвратяване на венерически болести.

Мит 7: Само дами, контактуващи с повече интимни партньори са застрашени от заразяване с венерически болести

Ако имате болест, предадена по полов път, то не се срамувайте и не се заблуждавайте, че тя се дължи на разкрепостено поведение от ваша страна. Разбира се, че с колкото повече хора имате сексуални контакти, толкова по-голям е и рискът от зарази, но подобни болести могат да се проявят и в моногамна връзка. И вие, и партньорът ви имате предистория в леглото, която оказва влияние върху сегашните ви взаимоотношения.

Мит 8: Не е възможно да страдате от две болести едновременно

Напълно е възможно! Всъщност заразата с една болест, увеличава риска от заразяване с друга. Да вземем за пример херпеса. Ако инфекцията при партньора ви в даден момент е активна, то вие можете да се заразите и със спин, в случай, че той страда и от това.