Автор
Woman.bg

Мисия възможна: Боядисване в домашни условия

Този материал цели да ви даде основни съвети относно това как самички да се оцветите успешно.

И преди да дадем старт на съветите, държим да ви предупредим, че не е препоръчително да се боядисвате в домашни условия, ако никога досега не сте променяли цвета на косата или пък държите да постигнете нов и различен от сегашния си. В такива случаи е по-разумно да посетите професионалист, който от веднъж или два пъти ще направи онова, към което се стремите.

Боядисвайте се самостоятелно тогава, когато знаете какво правите и ви се налага само да поосвежите корените и цвета си!



Внимателно изберете цвета

Най-вероятно вече сте наясно какъв цвят искате да краси косата ви. Бъдете прецизни в избора на най-подходящия нюанс. Цветът, който виждате върху кутийката с боята, е само ориентировъчен. При боядисването цветът на боята се смесва с пигмента на косата и понякога резултатите са абсолютно непредвидими.

Когато избирате боя от класьор, имайте предвид, че образците са направени от синтетични косми. Техният строеж се отличава от строежа на вашия косъм, затова и цветът им реагира по друг начин на светлината.



Избирайте един тон по-светъл нюанс от този, който ви харесва. Това е известна гаранция, че вместо руса, например, косата ви няма да се оцвети в кестеняво. Търсейки подходящ цвят не подценявайте факта, че има по-топли и златисти нюанси, както и по-студени, пепеляво-сребристи. В зависимост от цвета на кожата, очите и косата съобразете тона на боята, който ще стои най-естествено и няма „да се бие” с природата ви.

Какво издава прическата за характера ти?

По принцип е прието хората да се делят на четири типа – пролетен, летен, есенен и зимен.

Пролетният тип се характеризира с естествено руса коса или по-тъмна до кестеняво, но задължително със светли очи. Кожата е със златист или розов оттенък. Подходящи цветове за вас са всички нюанси на русото, както и златисто медните.

Летният тип са светло руси като деца, но с времето косите им потъмняват до тъмно русо или кестеняво. Кожата е светла, на слънце лесно придобива бронзов загар, очите са сиво-сини, синьо-зелени или сиво-кафяви. Като цяло носят по-студен оттенък както в косата, така и в очите и кожата. Подходящи цветове за тях са от средно русо до тъмно русо, както и светло кестеняво. Трябва да избягват тъмните кафеникави тонове, които ще ги направят бледи. Освен това, червеникавите и медени нюанси също не са препоръчителни.

Есененният тип се характеризира с твърде разнообразна визия – кестенява коса във всички възможни тонове, както и червеникава. Очите са меки и кафяви до черни. Кожата е със златист, прасковен или жълтеникав оттенък. Често се срещат лунички. Цветовете, които отиват на есенните дами са медени, топли, червеникави, да не говорим за шоколадово кафявото. Трябва да се избягва светло русо, както и черно със сини или виолетови оттенъци.

Зимният тип
е характерен за истинските Снежанки. Черна коса, бледа кожа, тъмни или много светли очи. Те, както летните момичета, носят студен блясък във визията си. Цветовете, които ще им подхождат са тъмно мораво, бургундско червено, тъмно кафяво, черно с всевъзможни оттенъци, най-вече сини. По-добре е да избягват меките, топли и медени нюанси на кестеняво и русо.

Намерете правилната формула

След като сте открили подходящия цвят, може би се питате дали трябва да изберете перманентна или полу-перманентна боя. Зависи какво искате да постигнете. Ако правите косата си по-тъмна, използвайте полу-перманентна боя. Ако боядисвате косата си по-светла, използвайте перманентна боя за коса. Полу-перманентната боя ще се измие след около 20 измивания на косата.

Най-опасните съставки в козметичните продукти

За равномерен цвят подхранете добре косата

Използвате дълбоко подхранващи продукти две седмици преди боядисване на косата, тъй като косата има пореста структура. Представете си гъба с малки дупчици – косата може да стане такава с времето. Косата ви може да е изтощена от миене със шампоани, сушене със сешоар, преса или маша и от времето. Маската ще попълни тези малки дупчици, така че косата ви да е гладка.

Нанасяйте боята на мръсна коса

За да се нанесе правилно цветът, не мийте косата си със шампоан един или два дни преди да я боядисате. Косата ви не трябва да бъде нито твърде мръсна, нито твърде чиста. Освен това естествените масла на косата защитават скалпа от раздразнения, които могат да бъдат предизвикани от амоняка в много бои.

Постарайте се да не цапате много

Използвайте вазелин или лосион, за да предпазите кожата си от изцапване с боя. Нанасяйте тънък слой около линията на косата към врата и около ушите.
Друга стратегия, за да не се цапате много докато се боядисвате е да вземете торбички за боклук и да ги сложите на стената зад вас и на плота. Не носете блуза когато нанасяте боята, а просто се увийте в стара хавлия, за да можете веднага след това лесно да влезете под душа.

Нанасяйте боята с четка (не я изстисквайте)

За равномерно нанасяне на боя Ви съветваме първо да разделите косата си на четири равни части, разделяйки я от челото до тила и от ухо до ухо, така че все едно се получава знака „плюс” изобразен на главата ви. Купете си четка за нанасяне на боята от някой козметичен магазин. Така ще можете да нанесете боята по-близо до корените и сместа ще се нанася по-равномерно.

Нанесете боята върху четирите части като оставите линията на косата и врата за последните 10 минути, в тази част косата е нежна като бебешката и често става по-тъмна. И един трик, използвайте четка на спирала или бебешка четка за зъби, за да нанесете боята в тази част. Нежно нанесете цвета около линията на косата с движение нагоре за последните 10 минути като използвате четката на спирала или бебешка четка за зъби.

Измивайте с хладка вода

Когато измивате боята, използвайте хладка вода. Кутикулите на косъм са повдигнати и по-големите молекули на боята могат лесно да излязат ако водата е твърде топла. По-хладката вода ще спомогне за затварянето на кутикулите и ще предотврати избледняването на цвета.

Започнете да се грижите за цвета си още под душа

За да сте сигурни, че цветът на косата ви ще остане жизнен възможно най-дълго, започнете да се грижите за косата си веднага щом я измиете от боята. След като водата, с която измивате вече не е оцветена, измийте внимателно със шампоан за боядисана коса, за да премахнете излишната боя от косата и скалпа. Нанесете дълбоко подхранващия балсам, който ще намерите в кутията на боята и го оставете да подейства между 5 и 10 минути, за да се запечата цвета.

Как да запазим цвета на косата си свеж по-дълго