60 секунди, три пъти седмично, за да бъдем здрави. Това е изводът, до който стигнаха учените от Университета Mc Master в Хамилтън (Онтарио, Канада). Наскоро те установиха, вследствие на задълбочено проучване, че една минута силова тренировка е необходима, за да усетим благотворния ефект от спорта върху тялото си.

Колкото и изумително да звучи, резултатите от изследването са достоверни. Публикувани в научното списание Plos One, те показват, че силовата тренировка (дори за една) минута има същия ефект върху организма, както продължителна такава във фитнес зала.

Тогава, какво е по-добре да тичаме ускорено в рамките на 10 мин или да джогваме над 45 мин, за да постигнем желаните резултати? Истината е, че дори бързото качване на стълби е също толкова ефективно, колкото и един спринт.

Между другото, тези от нас, които търсят да отслабнат, могат да съсеждат силови упражнения по време на своите тренировки, защото те допринасят за изгарянето на мазнините и ускоряването на метаболизма.

При всички случай, държим да отбележим, че тези от нас, които нямат навик да спортуват редовна, трябва да са внимателни и започнат лека-полека. По този начин ще си спестят контузвания и други увреждания, засягащи сърцето и другите част от тялото.