В последните няколко години в Европа и Америка се наблюдава нова тенденция в козметиката – минерален грим.

Десетки козметични марки започват да влагат в своите продукти минерали и с това подобриха качествата им осезаемо.

Минерални червила, сенки, пудри и фон дьо тен – всеки един продукт може да съдържа в себе си вълшебните прахчета, които обещават решение на кожните проблеми. При това по един естествен и натурален начин.

Поредната козметична революция обаче предизвика въпроса – какво е минералният грим и с какво е по-добър от стандартния? Отговорите на тези въпроси идват от Надя от блога на Екомама. (www.blog.ekomama.net)

Почти всеки грим има в себе си минерални пигменти. Те са описани на етикета като мика (Mica CI 77019 ), титаниев диоксид (Titanium Dioxide CI 77891), железни оксиди ( Iron Oxide CI 77499, CI 77491, CI 77492 и др.), цинков оксид (Zinc Oxide CI 77497). Разликата между 100 % минералния и обикновения грим е, че в първия не бива да има консерванти, аромати и багрила с друг произход, освен гореспоменатите. Затова и често той е в прахообразна форма - пудри, фон дьо тен, ружове, сенки.

Четете още: Какво казва вашето червило за вас?

Спойката от друга страна е плюсът на традиционната козметика. Тя най-често съдържа в себе си масла с петролен произход, талк, вода, консервант и парфюм. С нея се позволява по-лесно и бързо нанасяне на грима. Тези спойващи продукти обаче също така си имат и минуси. Един от тях е, че са идеална среда за развитие на бактерии. Друг недостатък е, че петролните продукти или по-голямото количество масла запушват порите, създавайки фин филм. Това от своя страна води до образуване на комедони и запушени пори. Затова и никак не е странно, че до неотдавна се считаше, че гримирайки кожата си, ние й причиняваме вреди.

В действителност митът за грима се разчупва напълно с минералната революция в козметиката. Минералният грим е идеален за чувствителна и склонна към акне кожа, тъй като не съдържа тежки химикали, а вместо тях цинков оксид, който има лечебни и антибактериални свойства. Минералите са особено благотворни за кожа, склонна към акне, а в много от продуктите се съдържа и бяла глина, която попива излишния себум и така пречи кожата да „лъсне”. Титаниевият диоксид пък е една от съставките, които се добавят към слънцезащитните продукти.

Истинският минерален грим не съдържа аромати, които са известни като едни от най-честите причини за алергия в козметиката. Това дава възможност на жени, чиято кожа не понася стандартни пудри и фон дьо тен, да имат своя грим.

Четете още: Подгответе кожата си за грима през лятото

Какви са недостатъците? Основно няколко са причините 100% минералният грим все още да не е тотален хегемон на пазара за козметиката. Една от тях е в цената. На козметичните гиганти им коства твърде много, за да използват изцяло минерални продукти в линията си и за да ги „разводнят” добавят към тях талк, различни емулсии и брашна. Без всички тези „подобрители” цената на 1 бурканче фон дьо тен може да скочи 2-3 пъти.

Друг от проблемите е в по-специфичното нанасяне на минералния грим. За да остане максимално чист, в него не се слага спойка и той е в прахообразен вид. За да не „падне”, е нужно преди това да бъде сложена основа върху кожата (достатъчен е дневният крем, който по принцип използваме). За нанасяне на минералния фон дьо тен се работи с четка с кръгъл връх – кабуки. След няколко опита всеки може да добие увереност и нанасянето на минералният грим започва да става толкова бързо, колкото и това на обикновения такъв.

Как да разберете, че гримът, който използвате е 100 % минерален? Правило няма, но колкото по-малко съставки има в него - толкова по-добре. Минерални грим не е магическа пръчка и няма да реши всичките си проблеми и кожни заболявания отведнъж. За много жени, свикнали с традиционен грим, той може да изглежда недостатъчно покривен и това да е тяхното основание да го пренебрегват. В дългосрочен план обаче употребата на минерален грим може да убеди всеки с резултатите си, че малките неудобства си заслужават.

Четете още: Кога гримовете са „отишли на кино“