Автор
Woman.bg

Миналогодишна извадка: Woman.bg в плен на вкусната великденска традиция

Дни преди Великден се връщам назад във времето и си спомням... За село и току-що набраните от градината на баба марули и пресен лук, които стоят все още неизмити върху каменната мивка на двора. В старата къща от керпич баба доизпича последния козунак, а ароматът на масло и захар се смесва с този на печено яре. Дворното куче Годжи неспокойно души във въздуха, а една от любимите котки на дядо си играе с боядисано в жълто яйце. Само аз, баба, кучето и котето стоим насред тази великденска, селска идилия, докато останалата част от родата са на „визита“ по съседските къщи. Още миг тишина и всички ще се върнат, за да поставят начало на голямото ядене и празнуване. Дотогава аз ще стоя тук на тихо и спокойно и ще чакам баба да се появи на прага на къщата и с усмивка да ми каже след колко време ще мога първа да си отчупя от козунака. Първото парче, винаги за мен беше първото парче...

Днес всичко това е просто красив спомен. Баба я няма вече, а с нея и домашните козунаци. Почти съм забравила този невероятен вкус - на домашен сладък хляб, пълен със сушени плодове и леко загоряла коричка.

Миналата седмица съвсем ненадейно се запитах - „Защо не поемеш щафетата? Защо не продължиш традицията и не омесиш козунак за тазгодишния Великден?“ И тъй като през живота си не съм докосвала тесто за козунак, ми беше пределно ясно, че от рецепти в интернет майсторка на козунаци няма да стана. Затова пък на две крачки от редакцията на Woman.bg се намира кухнята на едно истинско съкровище в света на кулинарията – списание Меню. Всеки запален фен на вкусната храна, приготвена с маниер, размах и въображение, знае за какво говоря и със сигурност е чувал името на шеф-готвач Ивелина Иванова, която освен главен готвач на списание Меню и menumag.bg, е и човекът, който води кулинарното училище МЕНЮ. Училището е предназначено за непрофесионални готвачи като мен, които търсят начин да се потопят в света на готварското и сладкарското изкуство.

Записах се на курса на шеф Иванова, посветен на домашния козунак и боядисването на великденски яйца с естествени багрила. Всичко, което последва е история... Моята козуначена история – мека, сладка, ароматна, но и много трудоемка. Щастливият край на тази история беше запазен за яйцата, оцветени с боровинки, шафран, лук, куркума и корени от брош.

Шеф Иванова е нежна и деликатна дама, която на пръв поглед не издава с нищо какъв кулинарен гигант е всъщност. Докато посрещаше всяка от жените, които щяха рамо до рамо с мен да се учат да месят вкусни козунаци и да боядисват яйца с билки, плодове и подправки, тя успя да ни изпече закуска – малки и пухкави питки.

Докато ни въвеждаше в първите стъпки за приготвяне на френския еквивалент на козунака – бриош, успя да извади от фурната и великолепна чабата. За обяд ни приготви вкусна, вкусна, вкусна (няма да се уморя да го повтарям) лазаня със спанак, гарнирана със свежа салата и маслинки с бадемче за допълнителен разкош. Всичко това поляхме с по чаша изстудено бяло вино... Все пак си заслужихме тези глезотийки - месенето не е лесна работа, момичета!

Но всъщност стига думи, ето как премина „учебният“ ми ден в Кулинарно училище МЕНЮ в снимки...

Надникнете в кухнята: Как се боядисват яйца с естествени багрила

В сравнение със стандартните бои за яйца цветовете, получени с помощта на природни продукти, са по-деликатни и не толкова наситени.

Необходими продукти и материали:


за синя боя: 1 ч. ч. замразени черни боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода

за жълта боя: 3 с. л. куркума се заливат с 400 мл вряща вода, 1 ч. л. морска сол и 2 с. л. оцет

за оранжева и кафява боя: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода с 2 с. л. оцет и 1 ч. л. морска сол

за червена боя: 1 средно голяма глава червено цвекло се настъргва на ренде и се залива с 500 мл вода, 1 с. л. морска сол и 2 с. л. оцет

за зелена боя: след като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата

цветове от маргаритки, хризантеми и други по-дребни цветя
листа от папрат, мащерка, копър
дамски копринени чорапи
дамски мрежести чорапи
ластици
дебели памучни конци
нишки шафран
сухи люспи червен и оранжев лук

Стъпки:


1. Подбират се бели яйца. Измиват се добре и с малка гъба, топла вода и сода за хляб се изтъркват печатите.

2. Растителните багрила се заливат с необходимото количество вода.

3. Цветовете и листата се топват в студена вода и се оформя композиция върху яйцата. В центъра на всяко цвете може да се сложи щипка шафран.

4. Прикрепват се с ластици или конци.

5. Яйцата заедно с всички цветове и листа се слагат в дамски чорап.

6. Чорапът се опъва докрай, стяга се и се връзва здраво, а излишната част се отрязва.

7. Яйцата се пускат в смесите за боядисване. Слагат се да заврат и се оставят да къкрят 10 - 12 мин. Наблюдава се интензивността на цветовете. За по-наситени цветове яйцата се оставят по-дълго в горещите разтвори и след сваряването им.

8. След като се извадят от боите, яйцата се подсушават чрез леко потупване с кухненска хартия и тогава се разопаковат.

9. За блясък се полират с памук, напоен с малко олио.