Автор
Woman.bg

Милена Дамянова: Бъдещето ни зависи от образованието

Милена Дамянова е български филолог, политик от ГЕРБ и зам.-министър на образованието в периода 2010 – 2013 година. Тя разказва на читателите на Woman.bg за своята кауза, за това как съвместява кариерата със семейството, как се грижи за външния си вид и кои са любимите ѝ книги.

- Как съчетавате напрегнатото ежедневие с личния живот? Намирате ли достатъчно време за себе си и за семейството?

-Трудно се съчетава политиката със семейството. Но смятам, че една жена винаги трябва да намери време и е призвана да го прави. Съхраняването на семейните традиции и домашния уют е призвание, поверено на дамите, независимо от това дали те се занимават с политика или sa ангажирани със сериозен бизнес. Затова и аз се опитвам да намирам максимално време за семейството си и малкото свободно време, което имаме и аз, и съпругът ми, го отделяме за нас.

- Кое e любимото ви място в България, което ви помага да отпочинете и релаксирате?

-Обичам най-много родния си град Силистра и там успявам да си отпочина най-качествено.

В България има много красиви места за почивка, места, които могат да те вдъхновят, да те заредят. Родопите са такова място. За съжаление нито аз, нито съпругът ми разполагаме с достатъчно време да се насладим на прелестите на нашата страна. Да се надяваме, че някой ден това ще се промени.

- Колко време на ден отделяте за себе си?

-Ще призная, че не отделям много време. Но истината е, че една жена дори и да обикаля постоянно фризьорските и козметичните салони, ако тя не е вътрешно спокойна и е изморена физически и психически от ежедневните си занимания, няма как да изглежда добре.

Аз имам прекрасен съпруг до себе си, който слава Богу разбира ангажиментите, които имам, и това ми вдъхва необходимата увереност, което няма как да не повлияе благоприятно и на визията ми.

- Коя е любимата Ви книга?

-Аз съм и филолог, и преводач и затова винаги ми е трудно да отговоря на този. Обичам да чета Балзак, обичам да чета Флобер. Книгите, които често препрочитам, са две – "Граф Монте Кристо" и "Малкият принц" – книгата, в която на каквато и възраст да я прочетеш, ще откриеш нови истини за живота. По един начин възприемаш житейската философия в нея, когато си в седми клас, по друг начин - когато си девети, по трети начин я прочиташ, когато си на 30 години.

За съжаление малко време ми остава да чета, но се старая да не обръщам гръб на книгата, защото това е духовната храна, от която всички имаме нужда. Затова и винаги се старая да следя какво се предлага на книжния пазар.

Факт е, че затрупани от всекидневните си задължения отделяме малко време за книгите, а много от тези, които все пак намират, четат онлайн. Аз обаче предпочитам книгата в нейния класически вид и смятам, че всяко едно семейството трябва да има библиотека вкъщи, защото това възпитава у децата едно друго отношение към живота.

-Коя е любимата Ви мисъл?

-Нямам любима фраза. Но винаги си казвам, че човек трябва да прави това, което му доставя удоволствие и му носи удовлетворение, защото всички ние имаме един живот. Трябва да го посветим на нещата, които смятаме, че имат смисъл, на нещата, с които смятаме, колкото и клиширано да звучи, че ще променим света около нас към по-добро. Затова и каузата, на която аз се отдадох, е образованието. Твърдо вярвам, че бъдещето ни зависи от него и затова няма да се уморя да се занимавам с това.

- За какво намирате повече време-за кино или за театър?

-Опитвам се да намирам време и за двете. Не бих казала, че имам любим филм, гледам това, което в конкретната ситуация може да ме зареди положително, защото смятам, че в днешно време сме толкова ангажирани и напрегнати, че поне, когато ходим на театър или отделим от свободното си време за филм, видяното трябва да ни зареди положително.

Не съм киноман, признавам. Не обичам да ходя на кино, със съпруга ми гледаме филми вкъщи. Напоследък сме се върнали към старите ленти с Ален Делон.

По материала работиха Галя Георгиева и Роси Кацарова