Автор
Кристина Кирова

Мика Стоичкова със сърдечен поздрав за баща си

Днес рожден ден празнува легендата на българския футбол Христо Стоичков.

Един от най-успешните родни спортисти, спечелили световна слава, носи прякора „Камата“ и е удостоен с множество престижни футболни награди като „Златна топка“, „Златна обувка“, футболист номер 1 на България (5 пъти) и е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания.

Христо Стоичков е роден през 1966 г. в град Пловдив и първите си стъпки във футбола прави в отбора на Завод „Юрий Гагарин“. Не след дълго талантът му е забелязан и става част от столичния отбор ЦСКА. През 1985 г. Стоичков става популярен не само с отличната си игра на терена, но и с буйния си нрав, заради който след мач с Левски е наказан да прекрати кариерата си на състезател завинаги. Не след дълго забраната е намалена на една година. През 1987 г. обещаващият футболист дебютира в националния отбор, а две години по-късно печели приза „Златна обувка“.

Несъмнено един от най-големите успехи в живота си бележи на Световното първенство през 1994 г. - епизод от историята на българския футбол, с който се гордее всеки българин.

Христо Стоичков развива изключително успешна световна кариера, играе за Испания, Италия, Япония и САЩ, а през 2004 г. става старши треньор на националния отбор, но след три години прекратява работата си там. До днес той продължава да бъде отдаден на футбола, като дава път и на младите надежди в в този спорт. През месец май 2016 г. Христо Стоичков отбеляза и 50-годишния си юбилей със зрелищно шоу „50 години номер 8“, което се състоя на стадион „Васил Левски“.

Освен успешна кариера, Камата създава и прекрасно семейство със съпругата си Мариана, с която се влюбили още от пръв поглед. Двамата са щастливи и горди родители на Мика Стоичкова, която съвсем наскоро ги зарадва и с внучка, която носи името Миа. Преди няколко часа Мика поздрави баща си за празника в профила си в Instagram.