Автор
Woman.bg

Мийте чиниите на ръка за по-малко детски алергии

Миенето на чинии на ръка може да намали риска от развитие на алергии при децата. Това предположиха учени от Швеция, които направили изследване за връзката между алергичните заболявания и домакинските навици.

Алерголози наблюдавали начина на живот на повече от 1000 деца в различни райони на скандинавската държава и следели за болестни алергии, астма и екземи.

Според проучването на Университета в Гьотеборг децата са изложени на 40% по-нисък риск от развитие на алергии в семействата, в които съдовете се мият по старомодния начин, докато ползването на миялна машина е свързано с по-голяма опасност от алергични заболявания, съобщи novinar.bg

Дали между миенето на чинии и болестите при децата има пряка връзка все още е рано да се каже. Учените обаче предполагат, че миялните машини лъскат съдовете прекалено добре и не оставят почти никакви бактерии по тях. Това може да се окаже лошо, защото микробите могат да помогнат на хората да развият защитни сили и да ги защитят от алергии.

Четете още: А вие имате ли студова алергия?

Тази теория е известна като „хигиенната хипотеза” и според нея мръсотията невинаги е нещо лошо. Бактериите стимулират имунната система на децата, която се активизира, за да се справи с тях, и по този начин става по-силна.

Други изследвания дори показват, че семействата с по-ниски доходи и тези, които живеят по-натясно, също имат по-малък шанс да развият алергии.

Имунната система на децата се засилва и ако живеят на село, ако имат братя или сестри, както и ако се родят по естествен път. Всички тези фактори са свързани с по-малък шанс за развитие на алергии. Според проучването на Университета в Гьотеборг голямо значение има и консумацията на продукти с по-високо съдържание на бактерии.

Такива са например ферментиралите храни и плодовете и зеленчуците, отгледани в домашни условия на село. На това може да се дължи и факта, че при хора, живеещи в по-бедни и слабо развити страни, опасността от развитие на алергия е по-ниска.

Четете още: По-здрави бебета