Бенките – трябва ли да ги отстраняваме? Това е най-важният и често задаван въпрос.

Отговорът е „да“, ако те са тъмно-кафяви или черни на цвят, ако са на места по тялото с повишено триене (зоната на колани, сутиени, яки) или са върху кожни участъци, често изложени на слънце(челото, носа и скулите известни като „слънчеви балкони“, където слънцето пада под по-голям ъгъл). Спешно трябва да се действа, ако бенките са с тенденция към уголемяване, нарушена цялост или кървене.

Четете още: Бенките – най-слабите места на кожата

Какъв начин за отстраняване на бенката да изберете може да реши само специалист. Съществуват методи като:

Хирургичен метод

Той е традиционният. За предпочитане е в случаите, когато безопасността на бенката предизвиква съмнения у лекаря.

Киодеструкция

Бенката се изгаря с течен азот. Процедурата рядко се прилага на лицето и по откритите участъци на тялото, защото изисква допълнителни манипулации и мястото на раната дълго време е покрито с коричка.

Четете още: Бъдещето според бенките

Електрокоагулация

Представлява разрушаване на тъканта с високочестотен ток. С един сеанс можете да се избавите от релефните бенки.

Лазер

Процедурата е известна и като лазерна коагулация. Лъчът на лазера отстранява бенката на слоеве, изгаряйки заедно с това и дребните кръвоносни съдове. Методът е безкръвен, способства по-бързото заздравяване на раната. Следоперативните белези са почти незабележими. Процедурата протича под местна анестезия (упойка).

Радиохирургия

Това е алтернативен метод за безконтактно и безбелезнено премахване на предимно повърхностни бенки с високочестотни радиовълни. Радионожът нагрява и изпарява клетките на кожата, но самият той не се нагрява и не нанася термични и механични поражения върху кожата. Повечето лекари използват местна анестезия за намаляване на болката и дискомфорта. Не трябва да усещате болка по време на процедурата. Когато се използва лазер, не се налага предварително обезболяване, защото се усеща само леко изтръпване. На мястото на отстранената бенка се образува коричка, която пада след 1-2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2-4 седмици. Непосредствено след процедурата вие трябва да избягвате мокренето, къпането и всякакави дейности, които увеличават овлажняванто на третирната зона.