Метаболитната диета на Даян Крес е заслужила редица епитети, сред които „революционна“, „сензационна“ и „бързодействаща“.

Самата авторка без излишна скромност нарича своята система за хранене „чудо за обмена на веществата“. Специалистката по лечебна диетология твърди, че с помощта на правилно хранене и подходящ режим ще можете да си върнете контрола над собственото тяло, да се отървете от глада за сладки и вредни продукти и най-важното – да отслабнете веднъж завинаги.

„Метаболизъм Б“ - беден и болен?

Даян Крес си спечели световна слава вече на 50-годишна възраст. Дотогава тя беше известна в тесни кръгове като диетолог и наставник на специалисти по отслабването. Обобщавайки дългогодишния си опит, Даян издаде книгата „The Metabolism Miracle“ („Чудото на метаболизма“). Изданието веднага стана бестселър, а авторката се нареди в списъка на водещите диетолози в САЩ. Тя нарича своя план за хранене метаболитна диета. Популярността на системата се доказва и от това, че от публикуването на книгата досега са се появили редица версии, трактовки и допълнения към препоръчания от Даян план.

Метаболитна диета

За да заработи отново тялото като по часовник, да започне да усвоява адекватно глюкозата и да произвежда нужните количества инсулин, трябва да спазвате определен режим на хранене. Това е идеята на метаболитната диета.

В основата на системата заляга своеобразният поглед на Даян Крес върху наднорменото тегло. Мнението й съвпада до голяма степен с това на други известни специалисти – например Усаме Хамидию (разработчик на прочутата „химическа диета“) и Дейвид Пърлмутър (автор на популярната книга „Храната и мозъка: как действат въглехидратите на здравето, мисленето и паметта“).

Работейки постоянно с хора, страдащи от затлъстяване, Крес забелязала един очевиден недостатък на повечето популярни диети – те предполагат отказ от мазната храна, ограничаване на калориите или повече движение с по-малко ядене, като се смята, че тези методи ще са еднакво ефективни за всички. Но ние знаем какво става в действителност – мнозина или прекъсват диетата заради постоянния глад и дискомфорт, други изобщо не отслабват, трети отслабват с невероятни усилия, и лишения а после бързо напълняват пак.

Крес смята, че пълните хора не напълняват само поради залежаване и преяждане. Просто метаболизмът им се е превърнал в „метаболизъм Б“ - диетоложката е измислила този термин, за да разграничи този тип метаболизъм от нормалния „метаболизъм А“.

„Метаболизъм Б“ може да се смята за синоним на други термини като „синдром Х“, „синдром на Ривен“, „бавен метаболизъм“, метаболитен синдром и синдром на резистентност към инсулина. Именно под тези определения е известно сложното комплексно нарушение, предизвикано от нездравословен начин на живот и злоупотреба с бързи въглехидрати. „Метаболизъм Б“ влошава значително усвояването на глюкозата, което предизвиква не само напълняване, но и редица заболявания, както сърдечно-съдови, така и гинекологични.

Нарушенията в метаболизма карат нивото на инсулина да се променя неадекватно, предизвиквайки силен глад на прага на припадането, когато просто се опитате да не ядете (затова строгите диети не са ефективни за хора с метаболитен синдром!). При това, въздържайки се от храна, човек може дори да напълнее. Това не е нито самовнушение, нито чудо. Проблемът се крие в излишните количества инсулин – той „извлича“ гликогена от черния дроб, веществото отново повишава кръвната захар и кара мастните клетки да трупат мазнини. Нестабилността на кръвната захар превръща страдащите от „метаболизъм Б“ във въглехидратни наркомани – те ядат и не могат да се заситят, спят и не могат да се наспят, гладуват, но не отслабват.

Медицинското лечение на „синдрома Х“ е дълго, скъпо и с непредсказуем резултат. Това нарушение може също така да бъде генетично заложено – много пълни деца и тинейджъри си плащат за нездравословния режим на хранене на дедите си.

Даян Крес предупреждава, че „генът Б“ може да не се прояви, докато не бъде стимулиран от силен стрес, периоди на продължително физическо бездействие или хормонални нарушения. В такива случаи строен човек може изведнъж да напълнее значително и да се отчае от безуспешните си опити да отслабне.

Затова метаболитната диета предполага прочистване на тялото от натрупаните „боклуци“ и нов начин на живот, който да активира отново здравия метаболизъм.



Етапи на метаболитната диета

Системата на Крес вкюлчва три етапа, които се различават по продължителност и количество на поеманите въглехидрати. Списъкът на забранените и разрешените въглехидрати и продукти за различните етапи от диетата е приложен по-долу.

Първият етап
от диетата е с продължителност 8 седмици. Хранене – 25 гр. от позволените въглехидрати на ден + продукти от списъка „разрешени“.

Вторият етап
е с продължителност до постигане на желания резултат. Хранене – 60 гр. от позволените въглехидрати на ден + продукти от списъка „разрешени“.

Третият етап е с произволна продължителност – може да го превърнете в редовен режим на хранене за цял живот. Хранене – продукти от списъка „разрешени“ + адекватно количество „бавни“ въглехидрати (пълнозърнести храни, плодове с нисък гликемичен индекс), което да ви позволява да запазите добро самочувствие и да поддържате фигурата си.

Първият етап на „отвикване“ от въглехидратите е най-важната част от метаболитната диета. През втория и третия етап преимуществено ще жънете плодовете на положените усилия.

Баста на пастата!

Първият етап е условно наречен „въглехидратна рехабилитация“, трае два месеца и решава следните проблеми:

1. Отказвайки въглехидратите, вие прекъсвате безкрайния цикъл, който повишава кръвната захар и съответно инсулина;

2. „Прекъсването на доставките“ на фаталните за „метаболизъм Б“ храни подпомага изразходването на натрупаните в черния дроб запаси гликоген, които подхранват инсулина, дори когато не поемате въглехидрати с храната;

Даян Крес признава, че като диетолог не смята продължителната нисковъглехидратна или безвъглехидратна диета за здравословна и балансирана. При това обаче е сигурна, че рязкото ограничаване на въглехидратите за два месеца е „най-малкото зло“ и единственият начин за урегулиране на нивата на инсулина.

Осем седмици са достатъчни, за да се нормализира дейността на пакреаса и той да спре да произвежда огромни количества инсулин. При това нормалната реакция на клетките към хормона ще се възстанови.

През първия етап се допуска да поемате до 25 грама въглехидрати, но при това е крайно желателно цялото количество да не се изяжда на един път, а да се разпредели равномерно в храненията за деня.

Оптималното количество хранения при метаболитна диета е 5 на ден във всеки един етап. При това е важно да хапнете нещо най-малко един час след събуждане и да закусите леко малко преди лягане. Трябва да ядете през определени интервали от време и да не забравяте водата – минимум 1.5 л. на ден. Освен това можете да изпиете и 500 мл. неподсладени напитки без кофеин (например билков чай).

Ограниченията засягат само въглехидратите, но не и другите продукти (вижте в списъците по-долу). Можете да ги ядете в неограничени количества. При това обаче не забравяйте, че все пак целите да отслабнете и да подобрите здравето си, така че не преяждайте.

По време на диетата Даян Крес ви съветва да се придържате към по-здравословните методи за приготвяне на храната – варене, задушаване на пара, печене без добавена мазнина. Ако не можете без сол, постарайте се да ограничите употребата й през първата половина от деня. За подправките няма ограничения! Синтетичните и нискокалорични натурални подсладители (стевия) са позволени, но в умерени количества.

Инсулинът е под контрол – какво следва?

Даян Крес предупреждава, че най-тежките дни от метаболитната диета са тези между третия и десетия. Тогава организмът изпитва истинска въглехидратна абстиненция. След това обаче ще почувствате пълно освобождаване от влечението ви към сладки храни и от постоянния глад! Когато преминат първите осем седмици, време е за втория етап.


Той не е ограничен като продължителност, през този етап най-важният критерий е резултатът. Смята се за приключил, когато видите на кантара и в огледалото онова, което сте искали поначало. За да стане това, хранете се като по време на първия етап, но увеличете дневната доза въглехидрати до 60 гр., като ги разпределите в три хранения за деня.

Следва третият етап. За него важат същите правила, но ограниченията за въглехидратите отново се променят. Все така не можете да ядете тестени изделия, сладкиши, бързи закуски, картофи, бял ориз и плодове, но пък можете да добавите в менюто си някои продукти от списъка „забранени“ - пълнозърнести храни (без пшеница и бял ориз) и не-сладки плодове в количества, които намирате за разумни за балансирана диета.

Ако инсулинът започне да се „амбицира“ отново (признаци за това са напълняване и лошо самочувствие), върнете се временно към режима от втория етап.

Продукти за метаболитна диета – окачете списъка на хладилника!

Въглехидрати

Категорично забранени през първия етап въглехидрати:

Хляб и тестени изделия, макарони, ориз и други зърнени култури, бисквити и соленки, мюсли и корнфлейкс, плодове, плодови сокове, всички видове картофи, моркови, цвекло, леща, зрял боб и грах, тиква и тиквени семки, мляко, кисело мляко, фабрични десерти и сладкиши, сладки напитки (включително и с подсладители).

Ограничено позволени въглехидрати (25 гр. на ден през първия етап и 60 гр. през втория)

Ръжени сухари и хлебчета от семена, крекери с понижено съдържание на въглехидрати, десерти без захар и фруктоза, кисело мляко без добавки.

ВАЖНО: За да определите правилно количеството въглехидрати в продуктите, извадете от общото съдържание въглехидрати в състава им съдържанието на фибри и при нужда изчислете обема на порцията. Например: крекер със съдържание на въглехидрати 6 гр. и на фибри 1.8 гр. съдържа 3.2 гр. въглехидрати. Значи можете да го добавите към едно от храненията си за деня през първия етап, защото съдържа под 5 гр. въглехидрати.

Позволени продукти (за всички етапи от диетата)

Мазнини

Краве масло (72 % масленост), сметана (15 % масленост), растителни масла, ядки, семки, авокадо – в умерени количества.

Белтъчини

Немазно месо, птиче месо без кожата, филе от риба, морски продукти, обезмаслени сирена и извара, фъстъчено масло без добавки като захар или сироп, тофу, неподсладено соево мляко, яйца, вегетариански соеви заместители на месо.

Зеленчуци

Зеленчуци с ниско съдържаниие на въглехидрати – артишок, аспержи, патладжани, зелен фасул, зелен грах, кълнове, броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле, стръкове целина, краставици, листни зеленчуци, копър, бамя, чушки, репички, кисело зеле, домати (максимум 1 среден по размер домат на хранене), доматен сок.

Спортен бонус

Даян Крес за пореден път напомня, че физическите упражнения са неизменна част от всеки разумен план за отслабване. Необходими са и по време на метаболитната диета. Започнете да спортувате редовно, когато преодолеете най-трудните дни и спрете да страдате от хронична умора и раздразнение в резултат на въглехидратната абстиненция.

Трябва да се упражнявате минимум 180 минути седмично. Авторката препоръчва да спортувате 5 пъти седмично, като си оставите два дни за почивка и възстановяване. Добре е да наблегнете на карио-тренировките – именно те горят най-ефективно мазнините.

Метаболитната диета не само ще ви помогне да си върнете контрола над тялото и апетита, , но и ще ви отърве от редица неприятни ефекти на въглехидратното „предозиране“. Защо не пробвате?