Вижте кои храни трябва да присъстват в зимното ви меню, за да се предпазите от настинки, за да бъдете бодри и енергични, но и същевременно да не качите излишни килограми.
Кисело мляко
Истинското кисело мляко, тоест това в което се съдържат достатъчни количества пробиотици, подобрява състоянието на стомашно-чревен тракт и засилва имунна система.
Освен това то е доста засищащо, като същевременно с това е диетично. Средно в 100 г обезмаслено кисело мляко се съдържат едва 100 ккал.
Овесени ядки
Овесените ядки са богати на бавни въглехидрати, които зареждат с енергия за дълъг период от време и то без да влияят зле на фигурата.
Овесените ядки също така са отличен източник на манган, селен, витамин В1, диетични фибри, магнезий и фосфор, така необходими за правилното функциониране на организма.
Кивито е много подходящо за ежедневна консумация през зимния сезон, защото засилва имунната система.
Този плод е отличен източник на витамин А, витамин К и витамин Ц, като едно киви всъщност покрива дневните нужди на организма от този витамин. Освен това кивито е богато на фибри и калий, а и е нискокалорично – едно малко киви съдържа около 40 калории.
Чесънът съдържа природния антибиотик алицин, който помага на организма да се справи с вирусите и бактериите. Затова и според учените употребата на 1 скилидка чесън всеки ден ще окаже необходимия профилактичен и антисептичен ефект.
Кисело зеле
Само една порция от него ще ви осигури дневната норма от витамин С. Освен на аскорбинова киселина, зелето е богато и на витамини от група В (отговорни за работата на нервната система, здравия сън и доброто настроение), витамин РР (необходим за гъстата коса и чиста кожа) и витамин U (основен защитник на стомаха от язва и гастрит).
Варивата съдържат важни хранителни вещества като протеини, фибри, желязо, цинк, калций и витамини от група В или иначе казано – помагат на организма да се противопостави на сезонните настинки и грипа.
Нетлъсто червено месо
То е добър източник на белтъчини, желязо, цинк и селен, които помагат на клетките на организма да се справят с различните болести. През зимата се препоръчва да бъде комбинирано с чесън и сурови зеленчуци, защото така се повишава ефективността на тези продукти в борбата с настинката.