Словесните двубои между политици и знаменитости винаги окупират водещите новини. Този път обаче шоуто не беше в жълто, нито в розово, а в доста по-мрачни цветове. Когато безупречна жена като Мерил Стрийп хвърля ръкавицата срещу неуважението и морала на новия първи човек във Вашингтон, тя не заслужава да получи отговора, който й даде Доналд Тръмп.

Той я нарече „една от надценените актриси в Холивуд“. Точно Мерил Стрийп, чийто перфекционизъм е пословичен? Когато не можеш да отговориш на аргументите, нападаш личността – този принцип е достатъчно известен и прилаган навсякъде. Но „надценена“? От 19 номинации за „Оскар“ Мерил Стрийп е спечелила три.

Както и три „Златни мечки“ от Берлин, една „Златна палма“ от Кан и десетки други филмови награди, които обезсилват плесницата на Тръмп в Twitter. Не броят на статуетките изгражда нейната грация, нейния стил и достолепие. Преди всичко тя е жена с характер.

И една от малкото нормални звезди.

Постигнала всичко, „най-великата жива американска актриса“ не е опиянена от славата. Никога не e коригирала носа си, макар да е смятала на младини, че я загрозява. Преживяла е загубата на голямата си любов. По-късно се омъжва и не се развежда до края на живота си (вече 39 години), което не може да се каже нито за повечето й колеги, нито за Тръмп.

В нощта, когато получи „Златен глобус“ за цялостно творчество, Мерил Стрийп не говори за своята кариера. А за това колко е опасно, когато имащите власт, особено избраният за президент на САЩ, започнат да унижават и тормозят различните. Защо? Защото това дава основание на други хора да се държат по същия начин. И е напълно права.

И, да, тя подкрепи Хилари Клинтън на изборите. Както от това? Значи Мерил Стрийп няма право да си каже мнението? Освен звезда, тя е гражданин все пак – и не трябва да бъде заглушавана и обиждана, щом думите й не се харесват на определена прослойка.

Речта й срещу Тръмп, чието име изобщо не спомена, не беше политическа. А човешка и искрена. Видяхме чувствителността на един човек на изкуството, а не някакъв заговор на демократите срещу новата власт. Това бе майчински зов срещу ненавистта, която заплашва още по-дълбоко да раздели американското общество, когато шоуменът с екстравагантна прическа положи клетва в Белия дом.

Пресилена реакция

Дори ако Тръмп не е пародирал репортера с увреждане, а, да кажем, че на трибуната понякога има спазматичен език на тялото, то грубата му реакция в Twitter спрямо филмовата лейди пак няма оправдание. Вместо уважително отношение, той избра арогантността.

А какво каза милиардерът по адрес на Джордж Клуни, Джони Деп, Мат Деймън, Джейн Фонда, Лейди Гага, Шер и още десетки знаменитости, които открито заявиха, че са против него по време на кампанията. Робърт де Ниро засне доста обиден видеоклип срещу Тръмп, заявявайки, че иска да го фрасне в лицето, защото е „очевидно глупав“ и „свиня“. И той ли е надценен?

Холивуд е виждал много по-брутални нападки от речта на Мерил Стрийп

Когато Клинт Истууд проведе разговор с празен стол, все едно с Обама на Републиканската конвенция за предишните избори, той се подигра на президента, че е невидим. Отговорът на Обама беше много умен. С една снимка в социалните мрежи на президентския си стол, седнал в гръб. Постът гласеше: Мястото е заето“.

Шон Пен плати 56 000 долара, за да публикува в известен вестник открито писмо до Джордж Буш, с което поиска той да се оттегли заради войната в Ирак. На този фон думите на Стрийп звучат невинно, но реакцията срещу нея не беше. Тя се превърна в гореща тема на дебат от противници и поддръжници.

Така Тръмп получи именно това, което искаше – нахвърли се върху Мерил Стрийп, когато светлините на прожекторите следяха как назначава свои роднини на висши държавни постове, а ФБР разкри, че руски хакери са му помогнали да спечели изборите. Обидите на Тръмп разгневиха социалните мрежи и само хаштагът #ThingsTrumpThinksAreOverrated бе споменат над 56 000 пъти.

В Белия дом се нанася един не-джентълмен, който не търпи критика дори от жена като Мерил Стрийп. Кой знае, може би голямата актриса подсказа, че търпимостта към новия президент няма да е толкова голяма? Нали именно в мрачните периоди изкуството разцъфва най-добре.

Woman.bg / Виктория Димова