Меню за Сирни Заговезни
видяна 11150 коментари 0

25 февруари 2012 | 12:50

Всички грешим. Бъркаме в отношенията си със семейството, с приятели, с познати.

Понякога ни е трудно да изречем думата "извинявай", но за сметка и тази година християнската църква ни дава възможност да се покаем. Денят е 26 февруари, Сирни Заговезни или Прошка. Самият ден на Сирна Неделя започва с ходене на гости при по-възрастни близки, кумове и роднини, за да искат по-младите прошка от по-старите с думите „прощавай” и да получават отговор "простено да ти е".

Ритуалните храни на Заговезни са обикновени - на масата се слагат ястия със яйца и сирене, баница и риба, а в наши дни и халва. След Неделя Сиропустна идва понеделник, когато започва Великият пост, който трае до Великден. Постът е посветен на страданията на Христос, който сам е завещал примера, като постил 40 дни в пустинята.

Произход

Празникът е славянски, а едва по-късно е намерил мястото си и в църковния календар. Заговезни се празнува във всички славянски страни, прави се ритуално изгонване на зимата, като се запалва сламена кукла в селото. По света празникът е съпроводен с много песни, танци, ядене, пиене и веселие. Сирница е имал изключително важно място и значение в народните обичаи не само като празник на прехода от зимния към летния цикъл, а и като символ на очистването. Според православните канони в деня на Сирни Заговезни за последно се ядат храни от животински произход - след това започва заговяването, т. е. постенето.

Хамкане

Сирни Заговезни е и празник на веселби и забавления най-вече за младите. Веднага след вечерята се прави известното хамкане или ламкане. Едно твърдо сварено яйце се връзва в червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва голяма веселба, когато и деца, и възрастни се опитват да отхапят от яйцето. Същото се прави и с парче бяла халва, а хората вярват, че който успее да отхапе най-много, ще бъде здрав и честит през годината.

Едно време конец се е връзвал за най-високата греда на къщата, а по-късно – за дървена тояга, пръчка или точилка. В най-стария му вариант хамкането се е правело с въглен, яйце и сирене, последователно връзвани на конеца. Въгленът е пазел против уроки, а жълтъкът на яйцето и парчето сирене са символизирали здраве за хора и животни. Хамкане с халва са правели най-вече в градовете. След това се запалва конецът, първо, за да видят дали ще е плодородна годината, а после още колкото пъти искат за всякакви наричания – за добитъка, за стопанина, за стопанката, за мома или момък.

Пълнени варени яйца



Необходими продукти: 7 сварени яйца, 3-4 кисели краставички, 3 големи с.л. майонеза, 1 голяма с.л. горчица, черен пипер, магданоз за декорация.

Начин на приготвяне: Яйцата се разполовяват и внимателно им се вадят жълтъците. Пет от тях намачкваме с вилица. Нарязваме краставички на много малки кубчета. Добавяме горчицата, майонезата и краставичките към жълтъченото пюре. Овкусяваме с черен пипер, разбъркваме добре и пълним половинките яйца. Декорираме с листенца магданоз.

Лесен млин



Продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч. л. сода, бикарбонат, 1 яйце, 150 г сирене, 50-60 г масло, сол.

Начин на приготвяне: Разбиваме яйцето и добавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата. Прибавяме натрошеното сирене и брашното. Сместа се разбърква и се изсипва в немного голяма намаслена тавичка. Притискаме с намазнена ръка тестото, докато се разпредели равномерно по дъното на тавата. Разпределяме отгоре маслото, което сме нарязали на кубчета. Печем във фурна, предварително загрята на 175 градуса.

Мляко с ориз




Продукти: 1 л прясно мляко, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 яйца, 2 ванилии.

Начин на приготвяне: В тенджерка покриваме ориза с 1 пръст вода и го сваряваме. Той трябва да набъбне леко, но не и да се свари изцяло. Ако водата не е успяла да изври, я излейте. Затопляме млякото и добавяме захарта, ванилията и яйцата. Разбъркваме и прибавяме към полусварения ориз. Оставяме на котлона да поври, докато сместа се сгъсти, като бъркаме непрекъснато. След това разпределяме сместа в купички за крем карамел. Подреждаме купичките в тава, в която наливаме 3 пръста вода, за да се пече на водна баня. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.

Източник: novinar.bg

нагоре

Коментари



Добави Коментар

нагоре

Спечели ме

Вижте кой си спечели награди от Винарна Свищов

Днес станаха ясни имената на печелившите от играта на Винпром Свищов

За дома

Красивият апартамент на Весела Тотева

Чаровната дизайнерка сподели с приятели и фенове във фейсбук коледната украса на дома си

Астро кутия

Годишен хороскоп за 2015 година

Годината ще започне с поредица на пръв поглед незначителни събития. Но не се отнасяйте лекомислено към тях – всяко едно може да доведе до куп неприятни последици, ако не реагирате правилно и своевременно

Най-ново в Woman.bg

Мел Би се развежда 20 декември 2014

Арт Box

Рецепти от "По-здрави бебета"

Представяме ви част от рецептите на холистичния нутриционист Магдалена Пашова

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се