Автор
Woman.bg

Меню за Сирни Заговезни - какво да сготвим днес

Всички грешим. Бъркаме в отношенията си със семейството, с приятели, с познати.

Понякога ни е трудно да изречем думата "извинявай", но за сметка на това и тази година християнската църква ни дава възможност да се покаем. Денят е 6 март, Сирни Заговезни или Прошка. Самият ден на Сирна Неделя започва с ходене на гости при по-възрастни близки, кумове и роднини, за да искат по-младите прошка от по-старите с думите „прощавай” и да получават отговор "простено да ти е".

Ритуалните храни на Заговезни са обикновени - на масата се слагат ястия със яйца и сирене, баница и риба, а в наши дни и халва. След Неделя Сиропустна идва понеделник, когато започва Великият пост, който трае до Великден. Постът е посветен на страданията на Христос, който сам е завещал примера, като постил 40 дни в пустинята.

Произход

Празникът е славянски, а едва по-късно е намерил мястото си и в църковния календар. Заговезни се празнува във всички славянски страни, прави се ритуално изгонване на зимата, като се запалва сламена кукла в селото. По света празникът е съпроводен с много песни, танци, ядене, пиене и веселие. Сирница е имал изключително важно място и значение в народните обичаи не само като празник на прехода от зимния към летния цикъл, а и като символ на очистването. Според православните канони в деня на Сирни Заговезни за последно се ядат храни от животински произход - след това започва заговяването, т. е. постенето.

Хамкане

Сирни Заговезни е и празник на веселби и забавления най-вече за младите. Веднага след вечерята се прави известното хамкане или ламкане. Едно твърдо сварено яйце се връзва в червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва голяма веселба, когато и деца, и възрастни се опитват да отхапят от яйцето. Същото се прави и с парче бяла халва, а хората вярват, че който успее да отхапе най-много, ще бъде здрав и честит през годината.

Едно време конец се е връзвал за най-високата греда на къщата, а по-късно – за дървена тояга, пръчка или точилка. В най-стария му вариант хамкането се е правело с въглен, яйце и сирене, последователно връзвани на конеца. Въгленът е пазел против уроки, а жълтъкът на яйцето и парчето сирене са символизирали здраве за хора и животни. Хамкане с халва са правели най-вече в градовете. След това се запалва конецът, първо, за да видят дали ще е плодородна годината, а после още колкото пъти искат за всякакви наричания – за добитъка, за стопанина, за стопанката, за мома или момък.

Пълнени варени яйца



Необходими продукти: 7 сварени яйца, 3-4 кисели краставички, 3 големи с.л. майонеза, 1 голяма с.л. горчица, черен пипер, магданоз за декорация.

Начин на приготвяне: Яйцата се разполовяват и внимателно им се вадят жълтъците. Пет от тях намачкваме с вилица. Нарязваме краставички на много малки кубчета. Добавяме горчицата, майонезата и краставичките към жълтъченото пюре. Овкусяваме с черен пипер, разбъркваме добре и пълним половинките яйца. Декорираме с листенца магданоз.

Лесен млин



Продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч. л. сода, бикарбонат, 1 яйце, 150 г сирене, 50-60 г масло, сол.

Начин на приготвяне: Разбиваме яйцето и добавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата. Прибавяме натрошеното сирене и брашното. Сместа се разбърква и се изсипва в немного голяма намаслена тавичка. Притискаме с намазнена ръка тестото, докато се разпредели равномерно по дъното на тавата. Разпределяме отгоре маслото, което сме нарязали на кубчета. Печем във фурна, предварително загрята на 175 градуса.

Мляко с ориз




Продукти: 1 л прясно мляко, 1/2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 яйца, 2 ванилии.

Начин на приготвяне: В тенджерка покриваме ориза с 1 пръст вода и го сваряваме. Той трябва да набъбне леко, но не и да се свари изцяло. Ако водата не е успяла да изври, я излейте. Затопляме млякото и добавяме захарта, ванилията и яйцата. Разбъркваме и прибавяме към полусварения ориз. Оставяме на котлона да поври, докато сместа се сгъсти, като бъркаме непрекъснато. След това разпределяме сместа в купички за крем карамел. Подреждаме купичките в тава, в която наливаме 3 пръста вода, за да се пече на водна баня. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.

Източник: novinar.bg