Медът е изключително богат на различни полезни вещества. През есента, когато времето рязко се променя, именно медът може да ни помогне срещу вирусите и настинките.

Векове наред с него се лекуват рани, белодробни и гинекологични, кожни и сърдечни заболявания. Според статистиката в около 1/3 от медикаментите се използват мед, пчелна отрова, прополис, восък.

Четете още: Освежете дъха си по естествен начин

В една капка мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества, като основните са въглехидратите - глюкоза и фруктоза, които за разлика от обикновената захар се усвояват от организма много по-лесно, способстват за запазването на мускулната сила и за нормалния растеж.

Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.

Диета с мед? О, да!

Действително този толкова калоричен продукт може да се употребява редовно и едновременно с това да отслабвате. Той съдържа ферменти, които стимулират храносмилателните процеси и подобряват обмяната на веществата, а това способства за намаляване на килограмите.

Съдържащите се в меда белтъчини участват в образуването на хормоните. Минералните вещества регулират дейността на нервната система, дишането на тъканите и производството на кръв. Редовната употреба на мед повишава защитните сили на организма.

Медът и здравето

С помощта на меда можем да предпазим очите си от зачервяването, умората и компютърното излъчване. Медът е способен да постъпва в организма и през кожата.

Поставете липов мед върху краищата на пръстите си и в продължение на 5-6 минути разтривайте областта на шията до зачервяване. Ако медът попива, повторете процедурата два или три пъти. Ако тази зона от тялото постоянно попива меда, това означава, че не ви достигат някакви хранителни вещества.

Ако медът не попива, пригответе си топла вана (35-40 градуса на водата) и легнете в нея за 10-15 минути. Повтаряйте процедурата два пъти седмично - тя оказва благоприятно влияние на стъкленото тяло на очите и подобрява зрението.

Маска за лице с мед

В Античността са използвали меда за запазване свежестта на кожата и красотата на лицето. И днес маските с мед са много популярни. Смесете 1 ч.л. мед с 1 жълтък и с четка нанесете сместа върху лицето, като я оставите да действа 20 минути. Тази маска е много полезна за хората с мазна и нормална кожа. За суха кожа се препоръчва маска, която се състои от еднакви части мед и сметана - тя изглажда бръчките и прави кожата мека и еластична.

Четете още: Маска за лице с мед

Сместа, състояща се от 1/4 чаша мед и сока от половин лимон ще подобри цвета на лицето, ще изсветли кожата и ще направи луничките и пигментните петна по-малко забележими.