По данни на ООН през 2040 г. градското население в световен мащаб ще достигне 9 млрд. души (за сравнение през 2011 то е наброявало 3,6 млрд.).

Нарастващата тенденция да живеем в големи градове неминуемо води до революционни промени в архитектурата, строителството, интериорния и мебелния дизайн. Жилищата стават все по-малки и се появява нуждата от практични мебели, които да съчетават повече от една функция и да не заемат излишно пространство. Точно такива са и мебелите, които ще видите в тази статия.

Четете още: Оригинални прегради за малка квартира

Най-добрият приятел на малкото жилище е падащото легло, наричано още леглото на Мърфи. Легендата разказва, че Уилям Мърфи е бил ухажван оперен певец, който по принуда живеел в едностаен апартамент в Сан Франциско. Етикетът и моралът на времето не му позволявал да покани жена в малкия си дом, който на практика представлявал спалня. Хрумнало му, че леглото може да бъде вградено в стената, като по този начин ще си спечели повече свободно пространство за гости. В последствие около 1900 г. Мърфи патентова падащото легло и основава фирма за производство на мебели в Щатите.

Хол през деня. Спалня през нощта. В наши дни се появяват модерни модификации на падащото легло на Мърфи. Кой би се досетил, че малкият перваз над дивана ще се превърне в опора на леглото, което е скрито отзад?

Четете още: 24 интериорни решения за любителите на книги

Ако работите от вкъщи значи пред вас стои още едно предизвикателство при обзавеждането. Малките жилища изискват да комбинирате умело предназначението на пространствата. Домашният офис с дневната, например. След като приключи работният ден, прибирате офиса в шкафа и се разполагате удобно в дневната.

Пространството в апартамента може да не е голямо, но това няма да е за сметка на телевизора, нали? Дишайте спокойно! Тази компактна и функционална секция не само ще ви позволи да не се лишавате от любимите си джаджи, но ще ви освободи допълнително място за още едно легло. Жалко само, че не е обърнато към екрана.

Четете още: Нов живот за старите мебели: Спалнята

На пръв поглед стандартна тийнейджърска стая. Комбинация от два светли цвята в интериора, бяло и сиво, с акцент от ярко зелено. Легло, библиотека, гардероб и бюро. Бюро, което се трансформира във второ легло за забавни дълги вечери с приятели. Със сигурност все още помните някоя история от преспиването при най-добрите ви приятели като деца, нали?

Децата имат нужда от повече свободно пространство за игри. Ето защо повдигнатото сгъваемо легло е идеално за детската стая. А и за никой не е тайна, че повечето малчугани намират нещо вълнуващо и приказно в това да се изкачат по специална стълбичка, за да стигнат до покоите си.

Четете още: Най-най-малкият апартамент

Още един пример за мултифункционалност на мебелите в обзавеждането на детската стая. Този път съчетанието е между компютърно бюро, гардероб, секция и легло. Няма какво повече да добави човек.

Стига да разполагате с достатъчно пространство, разгъващата се маса ще ви позволи да настаните удобно всичките си гости. Забравете притесненията си, че за някой няма да остане място. Просто страхотно!

Четете още: Нов живот за старите мебели: 7 идеи

Този модерен хол също крие изненада. Едната половина на ъгловия диван се прибира с повдигащ механизъм, за да освободи място за падащото легло, скрито в секцията отзад. Страхотна идея в случай, че някой от гостите ви остане да пренощува след вечеря.

Вдъхновихте ли се от тази специална колекция на мебели с уникален и мултифункционален дизайн? Не забравяйте, че в MaistorPlus.com ще откриете специалисти, които могат да осъществят всяка ваша идея. Направете безплатна заявка в сайта и сравнете цените и предложенията на водещи изпълнители в сферата на мебелите и обзавеждането.

Оригинална статия: http://maistorplus.com/blog/post/258/multifunkcionalni-mebeli-za-malko-zhilishte