Автор
Woman.bg

Мазнините по талията са най-опасни за сърцето

При жените с наднормени мазнини в областта на талията рискът от сърдечносъдови заболявания е повишен с 15%. С толкова се покачва той и при мъжете “с коремче”. Такива са изводите на лекари от Медицинския център в Бостън, които в продължение на 7 г. са анализирали данните за 80 хиляди души на възраст от 45 до 83 години.

Резултатите от събраната статистика за пореден път потвърждават, че индексът на телесната маса (съотношението между теглото и ръста на човека) не винаги е достатъчен за правилна оценка на здравето.

“И предишни изследвания показват, че натрупването на мазнините по корема независимо от това дали е налице общо наднормено тегло, увеличават значително риска от сърдечни заболявания и диабет от втори тип”, твърдят американските учени, цитирани от Ройтерс.

Четете още: Стресът забавя метаболизма

При жените за нормална се смята талията до 90 см, а при мъжете – до 100 см. Ако обиколката на талията превишава тези стойности, е налице повишен риск за здравето. Не са редки случаите, в които тази обиколка не съответства на стандартния показател, дори ако е налице нормален индекс на телесната маса.

Според американските изследователи, друг важен показател за повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип ІІ е обиколката на врата: “Колкото по-дебел е той, толкова по-ниско е нивото на “добрия” холестерол, а по-високо съдържанието на глюкоза в кръвта”.

Четете още: Фитнес по време на цикъл

Източник: zdrave.bg