Днес ще ви отворим очите за едно от най-централните, но и най-спокойни местa в София – Мавзолеят на Княз Александър I Батенберг.

Той се намира на булевард "Васил Левски“ 81, покрай който на ден минават хиляди хора, но почти никой не се спира да се полюбува на спокойната красива обстановка в двора на гробницата.

На територията на този малък парк е забранена консумацията на алкохол и разходката на домашни любимци, така че това е прекрасно място за отдих, където можете да чуете дори мислите си.

Щом минете през красивата желязна врата, ще усетите духа на стара София и ще се почувствате някак сгушени в сърцето й. Единственото, с което трябва да се съобразите, е работното време на гробницата – от понеделник до петък, от 09ч до 17ч. В останалото време вратата ще бъде заключена и ще можете да се насладите на гледката, единствено от другата страна на оградата.

Разбира се, по нея има бръшлян, а самата постройка е заобиколена от стари дървета, които по магичен начин сякаш ни подканват да влезем и да се запознаем с историята на мястото.

"Ако умра, нека бъда принесен в милата България; в тая България, за благото на която посветих най-скъпите години на живота си и пожертвувах и най-скъпото от живота си – честта си“ било предсмъртното желание на Княз Александър I Батенберг и затова, след като починал през 1893 година, тленните му останки били пренесени в София.

В знак на почит било взето решението тялото на Батенберг да бъде положено в гробница. Започнал строеж на мавзолея и до завършването му Князът почивал в ротондата Свети Георги.

Гробницата, която днес се намира на булевард "Васил Левски“ 81, била отворена официално през 1898 година и тогава са пренесени останките на първия български княз.

През 1937 година съпругата на Александър I, Йохана Хартенау, дарява на Военния музей негови лични вещи и документи, част от които са изложени по-късно в мавзолея. В периода между 1946 и 1991 година гробницата била затворена за посетители, но след това Министерството на отбраната я прави достъпна отново.

Мавзолеят е построен по проект на швейцарския архитект Херман Майер, а стените отвътре са декорирани от художника Харалaмпи Тачев.

Освен на прекрасната гледка, в двора на мавзолея в летните месеци може да се насладите и на прохлада, благодарение на прекрасните дървета, които ви осигуряват плътна сянка.

снимки: monuments.bg,momichetataotgrada.com,stara-sofia.com,sredec-sofia.org

Последно от woman.bg