Сандвичът присъства често в менюто ни – за закуска, обяд или просто за подсилване в тежкия и изморителен ден. В забързаното ежедневие обаче рядко си задаваме въпроса с маргарин или масло е по-добре да намажем филията си и в магазина грабваме първия попаднал ни продукт за мазане.

В действителност, за да добием представа кой от двата продукта е по-полезен за здравето ни, трябва да познаваме техните особености, защото популярните мнения са прекалено разнопосочни.

Маргарин


Маргаринът е продукт, в който без съмнение не се съдържа холестерол - той е произведен от растителни мазнини, което го прави предпочитан избор за хората, които спазват диети.

Четете още: Плодовете и зеленчуците намаляват вредата от мазната храна

По правило маргаринът е богат на витамини – A, D, Е, но те са добавени по изкуствен път.

На практика, до откриването на маргарина като продукт за мазане се е стигнало, защото поколенията преди нас са искали да намерят по-здравословен заместител на маслото. Кутийките с растителна мазнина обаче, които купуваме в наши дни, за да правим сандвичите си по-вкусни, невинаги могат да се нарекат по-правилния избор.

Растителните мазнини, оставени за известен период от време на стайна температура, се втечняват, преобразувайки се във вредните трансмазнини. Трансмазнините и в маргарина повишават лошия LDL холестерол, понижават добрия HDL, а това автоматично превръща маргарина в един от най-вредните за здравето продукти.

Масло

За повечето хора, като се каже масло, това означава краве масло, но всъщност то може да е произведено и от биволско, овче или козе мляко.

Маслото е богато на витамин А, минерални соли, лактоза, ценни млечни съставки. Това е основният му плюс. След термична обработка обаче то трудно се усвоява от организма заради загубата на вода.

Поради факта че е животински продукт, маслото съдържа високи количества холестерол, което го прави неподходящо най-вече за хора със сърдечни проблеми, за страдащите от жлъчнокаменна болест или заболяване на черния дроб.

Четете още: Как да нарежем 10 домата едновременно (видео)

Източник: zdrave.bg