Дългата коса е естествено украшение на жената и при това позволява да се направят редица различни прически.

Но какво да правите, ако косата ви изведнъж сякаш е спряла да расте? Решението е просто – ползвайте домашно приготвени маски за коса за стимулиране на растежа. Те трябва да се прилагат 1-2 пъти седмично. Растежът може да се стимулира и с ежедневен самомасаж на кожата на главата.

Маска от джинджифил

Четете още: Три красиви прически с кок

Можете да стимулирате растежа и да намалите косопада с маска от джинджифил. Необходимите продукти са следните:

- 1 супена лъжица масло от жожоба;
- 1 супена лъжица джинджифил на прах;
- 1/2 чаена лъжица витамин Е (на масло).

Загрейте маслото от жожоба на водна баня. После смесете добре всички съставки. Нанесете готовата маска на кожата на скалпа с леки масажни движения. Покрийте отгоре с шапка за баня и покрийте с хавлиена кърпа. Оставете маската да действа 30 минути, след което измийте с топла вода и шампоан. Накрая изплакнете косата с отвара от лайка.

Маска от кромид лук

Четете още: Асиметрична плитка (видео)

Лукът е популярно средство в народните козметични рецепти и често се добавя в маски срещу оплешивяване и косопад. Ще ви трябват следните продукти:

- 1 голяма глава лук;
- 2 чаени лъжици рициново масло;
- 1 чаена лъжица мед.

Смелете лука в месомелачка и изстискайте сока от получената каша. Загрейте на водна баня рициновото масло и меда. Смесете добре всичките съставки и втрийте маската в кожата на скалпа. Разпределете остатъка по дължината на косата. Увийте главата си с домакинско фолио и покрийте отгоре с топла шапка. Можете да измиете маската след час и половина. След измиването изплакнете косата с вода, в която сте добавили малко ябълков оцет или сок.

Маска от мед и алое



Можете да подхраните косата и да пришпорите растежа й с помощта на маска от мед и сок от алое. Ще ви трябват следните продукти:

- 1 супена лъжица течен мед;
- 1 супена лъжица сок от алое;
- 1 чаена лъжица сок от лимон;
- 2 скилидки чесън.

Счукайте чесъна или го смачкайте в специална преса. Смесете го с меда, алоето и лимоновия сок. Нанесете готовата маска в корените на косата. Покрийте с шапка за къпане, отгоре увийте затоплена с ютия кърпа. След час измийте маската с топла вода и шампоан. След измиването изплакнете с 1 л. вода, в която сте разтворили 1 супена лъжица синап на прах (преди употреба сместа трябва да престои 1 час и да се прецеди).