Автор
Woman.bg

Мария Габриел: Тези избори ще покажат каква България в ЕС искаме

Мария Иванова Габриел (по баща Неделчева) е български политик от партия ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП). Вижте какво сподели тя по актуалните теми от света на политиката пред Woman.bg.


- Г-жо Мария Габриел, средата за сигурност в Европа доста се промени в негативна посока в последно време. Подготвя ли ЕНП нови предложения, които да подпомогнат сигурността на Стария континент?

-Сигурността на Европа е водещ приоритет за групата на ЕНП в Европейския парламент. Имаме визия и посока за отговор на предизвикателствата пред сигурността и гласуваната съвсем наскоро директива за борба с тероризма, в чиято основа е Групата на ЕНП, е само едно от доказателствата. Нашата група дефинира десет мерки за предотвратяване на терористични нападения в Европа, шест от които са постигнати: прилагане на системата за резервационните данни на пътниците, разработване на стратегии срещу радикализацията, приемане на законодателство в областта на тероризма, предотвратяване на нови форми на финансиране на тероризма, систематични проверки на външните граници и по-добра подкрепа за жертвите на тероризма. Продължаваме да работим по останалите четири за засилване на обмена на информация, модернизиране на системите за сигурност и разузнаване, спиране на трафика на незаконни огнестрелни оръжия, създаване на обща система за съдимост, развитие на сътрудничеството с трети страни в областта на борбата срещу тероризма. Това са следващите стъпки, залегнали и в работния документ на ЕНП за бъдещето на Европа, по който работим в момента. Групата на ЕНП се застъпваме силно и за създаване на Европейски съюз за отбрана като доставчик на сигурност за европейските граждани.


- Подкрепяте ли Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада (СЕТА). Нека да си припомним какви са ползите от него.

На първо място е важно да отчитаме фактите вместо алтернативните новини. Въпреки че има опозиция спрямо споразумението, както и възходящ популизъм, този търговски договор е важен за Европа в геополитически и икономически план. Европа има нужда от свободна и открита търговия с други глобални сили. СЕТА не е за големите корпорации - те и сега могат да си позволят да навлизат на нови пазари. По-малките предприемачи обаче не могат да го направят по същия начин и затова СЕТА е пътят за доставяне на техните продукти на канадския пазар. Освен това не бива да забравяме, че 14% от работните места в ЕС са свързани с международната търговия. 286 български фирми изнасят стоки и услуги за Канада, а канадският експорт осигурява 6400 работни места у нас. Българските компании ще спестят време и пари, тъй като няма да има търговски бариери или мита за плащане. Канадските компании ще могат да инвестират по-лесно в България, а нашите компании от сектора на услугите например, който формира над 60% от БВП, ще имат възможности и по-добри условия за правене на бизнес в Канада в области като телекомуникационни, счетоводни, инженерни, екологични услуги и пр. В областта на селското стопанство се отваря ниша, в която България има голям шанс да навлезе чрез засилване на износа на традиционни наши продукти като сирената и етеричните масла, също и качествените вина. Неоснователни са опасенията, че ще бъдем залети от канадско месо – вносът у нас на такова за последните 7 г. е нулев. Квотата за следващите 7 г. внос на месо от Канада е едва 0,4% от общата употреба в ЕС.

- Предстоят едни от най-важните избори от Новата история на България. Може ли да кажем, че резултатът от тях ще покаже как България отговаря на глобалните промени?

-Тези избори ще покажат каква България в ЕС искаме. България, която говори с един глас на европейско и национално ниво или не. В момента започват дебатите за бъдещето на Европа и е много важно какъв сигнал ще излъчим. Крачка назад би означавало да отслабим позициите си, което не би било в интерес на българските граждани.


- Какво бихте посъветвали всички, които ще отидат до урните на 26 март?

Да гласуват разумно, претегляйки внимателно плюсовете и минусите от своето решение. За България е важно да запази позициите си и доверието сред европейските и трансатлантическите партньори, които извоюва в последните години. В момента предизвикателствата са такива, че една държава-членка не може да се справи сама с тях. В областта на сигурността, която знаем, че е водещ приоритет за всички европейски граждани, в това число и българските, България направи много. Оценка за усилията на страната ни бе стартирането на новата агенция за Европейска гранична и брегова охрана именно от тук. Такива действия са признание и отговорност. В общ интерес е да продължим по същия път.

- Политиката е трудно занимание, отнема и много време. Какво Ви мотивира да продължавате напред?

-Мотивират ме положителните резултати и подкрепата на хората за всяка отделна инициатива. Като докладчик например по 1/3 от всички сключени от ЕС визови споразумения, отчитам ползите за европейските граждани – това са повече възможности за бизнеса, за насърчаване на туризма, за задълбочаване на културните връзки със страни извън ЕС. Националната кампания срещу насилието над жените допринесе България да подпише Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Само преди броени дни стартирах друга кампания - „Медена закуска“, за популяризиране приноса на пчелите за биоразнообразието и ползите от консумацията на мед и пчелни продукти. Успешният старт и подкрепата от гражданите, от пчеларите, ми дава увереност, че и този път ще реализираме една резултатна кампания.