Автор
Woman.bg

Марин льо Пен - за трудния път към Елисейския дворец

Марин льо Пен е опасно близо до заветната си цел – победа на президентските избори във Франция. Социолозите й отреждат лесен първи тур, но за втория се очаква избирателите на традиционната десница и левица да се обединят срещу нея. Брекзит и Тръмп обаче показаха, че прогнозите не са това, което бяха. Интригата е налице, а залогът е много голям.

Ето защо си струва да се запознаем по-обстойно с харизматичната блондинка, която има реални шансове на 7 май да стане първата жена-президент в историята на Франция.

Коя всъщност е тя?


Майка на три деца с два развода, която в политиката се държи и изглежда по същия начин. Много заета и много самоуверена. Обикновена прическа, едноцветни шалове, свободни сака и панталони – тя е толкова естествена, когато наставлява френската нация, все едно майка ви казва да си изядете закуската, докато бърза за работа.

Марин съзнателно пренебрегва френския сексапил, който в политиката включва високи токчета, кожа, бутикови костюми, перли и грим. Нейният имидж не е на изкусителка от елита. А на жена от народа, майка – орлица, готова да брани гнездото от ислямски терористи, европейски бюрократи и нелегални имигранти. Печеливш образ, несъмнено, само че Льо Пен нито произхожда от средната класа, нито е безспорна личност във Франция.



Първи стъпки

Марин е третата дъщеря на Пиерет Лалан и Жан-Мари льо Пен, бивш военен, любител на жените и изгряващ крайнодесен политик. По онова време той вече е в окото на бурята – музикалната му компания издава нацистки и френски военни маршове и песни. В годината, в която Марин се ражда (1968), студиото е заклеймено, че „възхвалява военни престъпления“. Екстремистките възгледи на Льо Пен - старши ще преследват Марин през целия й живот.

Когато е на 8 години, семейството преживява атентат. Бомба избухва на стълбите в блока им. Никой не е ранен, а партийното строителство продължава с пълна сила. По-късно Марин ще напише в книгата си, че този насилствен момент е предопределил влизането й в политиката. Междувременно Жан-Мари льо Пен получава в знак на доверие наследството на индустриален магнат – монархист, който е негов верен привърженик.

Вече 13-годишна, Марин присъства на мероприятията на Националния фронт. Тя има бурна младост, често е снимана да се забавлява в нощни заведения и в компанията на знаменитости, а всичко това се използва от опонентите на Льо Пен. Самият той не включва опърничавата бунтарка в партийните сметки, но точно това ще се случи.

Семейни войни

Както често се оказва, политиката разбива и семейство Льо Пен. През 80-те години Пиерет Лалан напуска своя съпруг и демонстративно се снима гола в Playboy, за да го унижи. По-късно най-голямата му дъщеря и съпругът й отцепват част от партията. Смята се, че именно „предателката“ Мари-Каролин е подготвяна за наследник на Льо Пен. Той публично зачерква първородната си дъщеря, като се заканва, че никога няма да й прости.

Марин завърша право в Париж. Отначало работи като служебен защитник на нелегални имигранти, които не могат да си позволят адвокат. След това се включва в юридическия екип на „Националния фронт“, тогава е маломерна единица и по-скоро прави фрийкшоу в политическия живот на Франция.

В последствие дъщерята на лидера се пренася на терен – работи по предизборни кампании, избрана е за европейски депутат два пъти. Колкото до личния си живот, Марин ревниво го пази в тайна. Известна е с това, че съди списанията, публикували снимки на децата й. Не може обаче лесно да избяга от сянката на Льо Пен – старши и 40-те му години начело на партията.

Метаморфози

Марин оглавява Националния фронт през 2011-та година и обявява курс към идеологическо пречистване от ксенофобията, расизма и нацистките залитания. Партията подкрепя гражданските съюзи за еднополови двойки, изоставя връщането на смъртното наказание и яростната си съпротива срещу абортите. Запазва се анти-европейската и анти-имигрантската реторика, която атентатите в Париж предстои да превърнат в ценен политически капитал.



Марин льо Пен с баща си Жан Мари льо Пен, преди да го изключи от партията.

Старецът обаче създава проблеми с изказвания, като да речем, че „Холокостът и газовите камери са просто детайл от Втората световна война“. През 2015-та година Марин изключва баща си от партията, а той я обвинява в предателство и кражба. Нарича я „тиранин“ и „фюрер“. Марин лесно обръща страницата, а и Националният фронт е направил пробив на регионалните избори.

Сега тя иска Франция да напусне ЕС, да се откаже от еврото и по примера на Тръмп да върне Франция на французите. Въпреки спорните й проруски тези Льо Пен се опитва да приобщава разнородни групи избиратели, разочаровани от традиционните партии.

Това, както и активната й кампания в социалните мрежи, за момента носи успех.

Нейните опоненти за президентските избори не изглеждат внушително. Консерваторът Франсоа Фийон допусна срив в рейтинга заради скандала със заплатите на съпругата и децата му. Социалистите не са в добра форма след Оланд. Единствено финансистът Еманюел Макрон представлява заплаха, ако успее да стигне до втория тур. Последното препятствие в дългия път на Льо Пен.

Засега анализаторите твърдят, че тя ще загуби, тъй като френската политическа култура не би допуснала играч извън системата, както се случи в САЩ. Дотук неоспоримата заслуга на Марин е, че превърна една маргинална партия в респектираща машина за избори, стигайки чак до входната врата на Елисейския дворец. Това ще е малка крачка за нея и голям скок в неизвестното за Франция.

Автор: Ани Филева