Издателска къща "Хермес" представя страхотен приключенски трилър за почитателите на Дан Браун и Скот Мариани.

Изабел се подготвя за романтичен уикенд в Париж, но съпругът й не се прибира у дома. Шон не отговаря на обажданията й, а от банката, където работи, очевидно не искат да споделят информация за местонахождението му. За броени часове спокойният и подреден живот на Изабел рухва. На другия ден полицията търси съпруга й за разпит по обвинение в убийство. Скоро след това четиригодишният им син е отвлечен.

Останала сама сред суматохата на Манхатън, младата жена решително се заема да открие съпруга си и сина си. Подлагайки всичко и всеки на съмнение, тя трябва да разбули мистерията около изчезването на семейството й. Но Изабел дори не подозира, че древният ръкопис, който двамата с Шон откриха в Истанбул, е причина за неприятностите им. Таен символ в него крие ключа към чудовищна конспирация. Кой се страхува истината да бъде разкрита?

За автора

Лорънс О`Брайън е роден в Дъблин. Завършва бизнес и информационни технологии в Оксфорд. Въпреки че заема отговорен пост в голяма компания в Лондон, той не се отказва от мечтата си да стане писател. Лорънс посвещава цялото си свободно време на това, като посещава курсове за творческо писане и конференции на писатели. Всяка сутрин става в четири часа и пише дългообмисляния си исторически роман. Изпраща го в няколко издателства, но го отхвърлят навсякъде. Лорънс обаче не се отказва и продължава да усъвършенства писателските си умения. Захваща се с нов роман и така след множество редакции на бял свят се появява „Истанбулска загадка“.

Историята за това как едно от най-големите издателства решава да издадe „Истанбулска загадка“ е вдъхновяваща за много прохождащи писатели. Лорънс О`Брайън решава да публикува текста на сайт за нови автори на издателството. Достъпът до книгите е свободен и читателите гласуват за прочетените заглавия. Извършва се автоматично класиране на най-харесваните книги и тези от челните места се разглеждат от редакторския екип. „Истанбулска загадка“ набира десетки хиляди положителни гласове, като междувременно е включена в конкурс за нови автори. Лорънс е убеден, че е невъзможно да бъде избран сред всички кандидати. За негова огромна изненада той не само печели конкурса, но и скоро романът му е издаден, а правата са продадени в 18 страни. Идеята бързо прераства в поредица с главни герои Шон Раян и Изабел Шарп. След „Истанбулска загадка” излезе „Йерусалимска загадка”.

А сега ИК „Хермес” представя „Манхатънска загадка“.

Интервю с автора

Без какво не можете да живеете?
Семейството ми, разбира се, и лаптопа ми на второ място. И книгите. Може би книгите са преди лаптопа! Също така и филмите, хубавата телевизия и музиката, която те кара да потанцуваш.

Кои автори ви вдъхновяват?
Сред любимите ми автори са Толкин, Артър Конан Дойл, Чарлз Дикенс, Уилбър Смит, Кати Райкс. Обичам истории с хубав сюжет и пълнокръвни образи.

Кои пет популярни личности бихте желали да поканите на вечеря?
Не бих пропуснал някои от гореизброените писатели. Бих искал да разбера какво точно се е случило с последния византийски император Константин ХI, а и да поразпитам пророк Йеремия какво е направил с Ковчега на завета. Ако Савската царица успее да дойде, тя ще заеме почетно място на масата.

Как протича типичния ви работен ден?
Започвам да пиша в осем сутринта до обед, като обикновено преди това чета или правя справки в интернет. Освен това чета исторически книги и интересни истории вечер. Следобед редактирам или пиша в блоговете си. Хобито ми е да гледам звездите и да слушам историите на непознати хора.

Отделяте ли много време за проучвания за книгите ви?
Обичам да проучвам. Обичам да чета историята на всеки град, в който се развиват книгите ми и посещавам всеки един от тях. Пътешествията са моя страст и това ми позволява да вдъхна ароматите на дадено място и да се запозная с местни хора.

Героите ви изненадват ли ви?
Да, понякога и самият аз не знам какво ще каже след малко героят ми. Това е част от забавната страна на писането.

Какво ви кара да не се отказвате?
Звучи като клише, но винаги съм мечтал да стана писател. Като дете често разказвах приключенски истории на приятелите си в квартала. Двама от тях се самоубиха преди да навършат пълнолетие. Тогава Ирландия беше страна на репресии, тайни и позор. И все още е. Пиша книгите си в памет на приятелите ми.