"Един ден като станеш майка ще видиш" е може би една от фразите, които помним най-добре от детството си, когато мама ни се е карала за поредната ни неразумна постъпка.

Всяка от нас със сигурност не веднъж е имала пререкания с майка си по една или друга причина. И е много интересно един ден, когато вече сме зрели жени, да се обърнем назад и да си спомним съветите на мама и да си дадем сметка дали тя е била права, или просто е била заслепена от стремежа си да ни предпази, или да ни накара да виждаме света, според нейните възгледи.

И макар когато сме били малки да сме имали противоречия с майките си, защото не сме ги разбирали, един ден осъзнаваме, че бавно и постепенно започваме да приличаме на тях. На какво още ни учи кръговратът на живота? За какво беше и за какво не беше права мама?

1. За приятелите и лошото влияние

Добрата майка винаги обръща внимание на приятелския кръг на детето си, защото знае колко е важна средата, в която се развиваме. Но понякога прекалената взискателност ни учи да имаме предразсъдъци към хората, което не е добре. Да, мама може да разбере за минути дали най-добрата ни приятелка ще ни предаде, или не но понякога е по-добре да ни остави да се "опарим“, защото това е единственият начин да получим житейски урок. Например моята майка не харесваше една приятелка, която на 13 години пушеше и имаше обица на езика и това ми се струваше странно и прибързано, но в крайна сметка това момиче не се оказа добър човек и си развалихме отношенията с училищен скандал.

2. За момчетата

Тук мама винаги е била полезна, макар и да не сме го осъзнавали. Може би на много от вас не им е комфортно да говорят с майките си за любовния си живот, но трябва да знаете, че тя е най-добрият ви съветник, който никога няма да ви излъже и за нищо на света не би ви заблудил. Един от най-ценните съвети, които научих от мама е: "Ако един мъж не се държи добре с теб, когато го напуснеш, или когато той те напуснe, значи всичко е било загуба на време.“

Мъжът, който иска да бъде до нас ще направи всичко, за да ни задържи. Мама знае най-добре!

3. За пиърсингите и татуировките

Когато сме млади (или най-точно казано малки) и щури, и красиви не е изключено да ни се прииска да поукрасим тялото си я с метал, я с мастило, но истината е, че трябва да се замислим преди да го направим. Повечето майки реагират с ужас, когато дъщерите им споделят, че възнамеряват да си направят пиърсинг или татуировка, защото знаят, че след години може да съжаляват за това си действие. И са напълно прави, но може би не е добре да има крайно несъгласие. Би било хубаво майката да седне да поговори с момичето си защо иска да го направи и как мисли, че ще изглежда най-добре, за да намерят заедно компромисно решение. Така че когато мама каже: "Категорично НЕ!“ също не е най-правилният подход.

4.За храненето

Малко са децата, които с удоволствие биха хапнали броколи, зеленчукова супа или нещо подобно. Мама винаги е искала да се храня вкусно и здравословно, но аз така и не доизяждах яденето си и все я молех за нещо сладко. Сигурно и вие сте правили същото, но е факт, че днес се стремим да ядем всякакви продукти със странни имена, които са наречени "здравословни“ като чия, годжи бери и какво ли още не.

5.“Ти можеш да промениш света“

Тук можем малко да поспорим, защото не винаги е добре да вдъхваме твърде голяма увереност на децата си, тъй като прекалено голямото им самочувствие може да им изиграе лоша шега. Но мама винаги е била права за едно – ние определяме действията си и стига да сме упорити можем да постигнем желаното.

6.За независимостта

Добрата майка винаги би посъветвала дъщеря си да се обвърже с мъж, който й дава сигурност, но и в същото време не я лишава от свободата й. Една жена трябва да бъде независима, за да е интересна за другите и щастлива със себе си, без значение дали е омъжена, или не. На това ме научи моята майка, когато купи нашия малък симпатичен женски автомобил, с който си се возехме навсякъде, когато и където пожелаехме, докато татко караше големия си седан.

7.За обувките

В живота на всяко момиче идва онзи така желан момент, когато излиза с мама на пазар за първите си дамски обувки на токчета. Всяка майка е длъжна да научи наследницата си на стил и женственост, но в същото време да не хвърля сянка върху възгледите за мода на дъщеря си, както някои майки обичат да правят. Включително и моята, но с времето всичко си дойде на мястото.