Ниуе е малка англоговоряща островна държава, разположена в югозападната част на Тихия океан.

Намира се на североизток от Нова Зеландия. Ниуе е най-малката по население самоуправляваща се страна в света. Поради малобройното си население и малка територия, Ниуе се е присъединила доброволно към Нова Зеландия, която е една от водещите икономики в Океания. Ниуе заема площ от само 259 кв.км. Населението на малката островна страна е около 2000 жители.

Най-големият град е столицата Алофи, където живеят почти половината от жителите на острова. Градът се намира в източната част на острова, на брега на океана. Алофи представлява малък град, който е разположен на самия бряг на океана. Недалеч от столицата се намира международното летище на Ниуе, което се явява единствената връзка на островитяните с останалия свят. Други по-малки селища са Макефу, Туапа, Хикутаваке, Тои, Муталау, Лакепа, Лику, Хакупу, Вайеа, Авателе и Тамакаутога. Всички те представляват малки и рядко населени селца. Това е може би единствената държава в света, където почти всички се познават.

Природата на Ниуе е много красива. Островът има вулканичен произход и по тази причина почвата е много плодородна. Практически цялата му територия представлява ниско плато. Има равнинен релеф и малка надморска височина, която е най-често около 50 – 60 метра. По-голямата част от територията на островната страна е заета от гъсти тропически гори. Бреговата линия е много специфична – островът няма почти никакви плажове.

Бреговете са стръмни и скалисти. Има коралови рифове, но за разлика от повечето места по света тук коралите не са оформени под формата на бариера между брега и открития океан, ами достигат до самата суша.

Голяма част от територията на Ниуе е заета от защитена територия. Ако посетите тази малка страна непременно посетете гората Хувалу, която е защитена от закона. Тя е разположена в най-дивата и безлюдна източна част на острова. Дивата и недокосната природа е най-голямото преимущество на този малък остров. Тук всеки би могъл да открие спокойствие сред екологично чиста околна обстановка и да се наслаждава на тишината, тъй като на Ниуе животът се движи с пулса на природата.

Климатът на Ниуе е топъл, тропичен с обилни валежи. Липсват твърде високи или прекалено ниски температури. Дъждовният сезон съвпада с лятото в южното полукълбо и продължава от ноември до април. Освен това тази част на годината е сезонът на ураганите. Летните температури са около 27°C, но влажността го прави да се чувства по-топло. По-добро време за туризъм на Ниуе е зимното полугодие трае от май до октомври. Тогава и температурата е по-приятна – около 25°C.

В югозападната част на острова се намира Матавиа Ризорт. Това е малко курортно селище, разположено на брега на Пасифика, което поема голяма част от туристите на острова.

Поради липсата на плажове обаче Ниуе не е много популярна туристическа дестинация.

Въпреки това, туристическата индустрия се оказва основният източник на доходи за островната страна. Освен това Ниуе печели и от износ на пчелен мед и някои селскостопански продукти. Официалната валута на този малък остров е Новозеландски долар.

Четете още: За гъби, но не в гората...