На 20-и октомври предстои да се потопим (или по-скоро да се издигнем) в света на бързите машини и Слънчевата система, благодарение на Софийска филхармония, която ще бъде ръководена от диригента Максим Ешкенази.

От сцената ще заблести и канадският цигулар Блейк Полио, който е само на 22 г., но вече звездата му е ярко изгряла. Вижте какво още сподели Максим Ешкенази за програмата, на която предстои да се насладим, както и интересни факти, свързани с изкуството и не само.

1. Искате ли да разкажете нещо повече за програмата, която ще представите на 20-и октомври?

Да! В четвъртък правим бомбастичните "Планети“ от Густав Холст, на което всеки уважаващ се композитор от Холивуд е крал от това произведение! Където и да чуеш филмова музика има някакъв фрагмент, дали от оркестрацията, дали цели теми, са взаимствани от него. Музиката разказва за седем планети в Слънчевата ни система като тя не е астрономическо, а астрологическо произведение, но аз този път искам малко повече да се ориентирам астрономически. Разделил съм планетите на такива, които са замръзнали, на такива, които са газови и планети, които са терестриални. Ще ви хареса много! Съставът е огромен, бомбастичен! Ще има орган, звукът е невероятен. И освен това ще имаме канадски солист Блейк Полио. Той идва да изсвирим Серенада за цигулка, струнен оркестър и ударни от Ленард Бърнстайн, много красиво! То е базирано на 5 гръцки философа и начинът на мислене на всеки един от тях е изразен в музиката. Ще представим за първи път в България произведението на Джон Адамс "Short Ride In A Fast Machine”, което всеки път ме кара да полетя. Прекрасна програма!

2. На концерта ще разкриете и страстта си към бързите машини. Откъде идва тя? Разкажете нещо повече за страстта Ви към самолетите и хеликоптерите.

Обичам самолети и хеликоптери, с тях се занимавам доста отдавна. Книжка за самолет имам от 15 години. Занимавал съм се с парапланер, а преди това и с парашутизъм. Това беше, когато бях на 18, сега вече не съм на 18.

3. Къде е пресечната точка между пилота и музиканта, има ли такава изобщо?

Навсякъде, през цялото време. Музиката е полет и полетът е музика. И при двете винаги всичко трябва да е фокусирано.

4. Има ли конкретно място, където обичате да се усамотите и да творите?

Много обичам планините, особено лятно време. И много обичам да няма много хора и още повече да няма никой. Обичам тишината, тя е прекрасна.

5. Вие сте създател на Fortissimo Familia и също така работите с много млади хора, както тук, така и в САЩ. Има ли млади таланта, на които залагате надежди за бъдещето на класическата музика в България?

Естествено! Даже преди няколко дни имахме концерт и Зорница Иларионова свири – прекрасен български цигулар! Феноменална, младо момиче, фантастична! Тромпетистът Петър Македонски също е сред обещаващите български музиканти. Непрестанно срещам невероятни таланти.

6. Отправяте ли поглед и извън класиката?

Винаги, през цялото време. Може би ще прозвучи малко странно, но обичам да слушам народната музика на далечния Изток, много ме привлича и много ме успокоява. Това е музиката, с която мога да се отпусна и да не я слушам, тоест тя да стане част от амбианса. Тя ме успокоява и ме прави щастлив.

7. Интересувате ли се и от други изкуства, редом с музиката?

Моята философия е, че няма изкуство, което да съществува напълно самостоятелно, те всички са навързани. Мисля, че няма музикант, който да не гледа картини или фотографии, писател който да не слуша музика или художник, който да не пише. Това са неща, които са недопълнени. Например едни от най-прекрасните музикални моменти за мен са се случвали, когато съм виждал картина или просто красива гледка.

8. А Вие правили ли сте опит например да нарисувате нещо?

Аз рисувам непрекъснато, само че не за удоволствието на други хора, а за моето лично. Обичам да рисувам машини, нещо на по-инженерна тематика, да правя скици.

9. Вчера на летище София кацна най-големият пътнически самолет в света и той е управляван от българин. Вие дали бихте искали да управлявате такъв самолет?

А380? Не, благодаря! Все едно да караш огромен тир. Това е огромна машина, реагира бавно, но е много стабилна. Аз обичам да се возя в А380 и даже главно това е самолетът, който обслужва Лос Анджелис – Франкфурт, така че съм имал късмета десетки пъти да се возя в този самолет. Много е спокойно, все едно си си вкъщи и заспиваш. Но за професионален пилот това би била голяма чест!

10. Каква би била мелодията, олицетворяща съвременната жена? Българката!

Това е хубав въпрос. Ще си помисля и следващия път ще ти кажа.

11. Какво Ви вдъхновява?

За мен е много важно да има баланс на работа и почивка. Когато съм си отпочинал хубаво изведнъж почвам да се въодушевявам и имам енергия. Недостигът на енергия отнема от въодушевлението, но когато имам енергия тя ме изпълва с много въодушевление. Обожавам, когато чуя прекрасен концерт, много се вълнувам от хубава изложба, без значение дали ще е на картини или фотографии. Вълнувам се от всякакви изящни изкуства. Обожавам да гледам танца, под всякаква форма. Бил той български народен танц, или тайландски, или балет. Много обичам телата в движение, прекрасно е да видиш как се мърдат в пространството. Много ме вдъхновява гледката от много високо.

В края на разговора ни, Максим Ешкенази написа и послание специално към читателките на Woman.bg:

Автор: Кристина Кирова