Независимо дали приготвяте кекс с готова смес или започвате от нулата, тези полезни съвети, предоставени от hobby-bg.info ще ви спестят време и пари и ще ви научат как да направите съвършения сладкиш всеки път.

1. Сладкишите се пекат по различен начин в стъклена и метална форма. Ако използвате стъкло, намалете температурата с около 25 градуса.
2. Загрейте фурната още преди да започнете да приготвяте сместа. За правилно изпичане е необходимо да загреете фурната 20 – 30 минути по-рано на подходящата температура.
3. Уверете се, че използвате правилният размер тава, който се изисква в рецептата.
4. Яйцата, маслото, млякото и други течности трябва да бъдат със стайна температура, преди да се прибавят към сместа. Студените съставки ще накарат тестото да се пресече.
5. Смесвайки маслото и захарта, отделете поне пет минути, за да ги разбиете добре. По този начин сладкишът ще стане по-лек, защото се получават малки въздушни мехурчета в тестото. Захарните гранули не трябва да се виждат, но трябва да се усещат, ако вземете малко количество тесто в ръцете си.
6. Много точно измерете количествата на съставките. Използвайте нож или друга плоска повърхност, за да загладите съставките в мерителната чаша или лъжичка.
7. Не пропускайте пресяването на брашното. Това спомага за прибавянето на въздух в тестото и гарантира, че всички съставки са смесени правилно.
8. Изсипвайки тестото във формата за сладкиши, то трябва да заема най-малко половината и не повече от 2/3 от съда.
9. Печете сладкиша в средата на фурната.
10. При рязането на сладкиша, за да не падат трохи от парчетата, поставете ножа под гореща вода, след което го подсушете.
11. Винаги изчаквайте сладкишите да се охладят изцяло, преди да пристъпите към нанасянето на глазурата. Дори и най-малката останала топлина може да превърне глазурата в каша.

Ето и няколко често срещани проблеми и причините за тях.



Четете още: Веган кекс с банани и овесени ядки

Сух сладкиш – това би могло да бъде причинено от твърде горещата фурна. Настройте я на по-ниска температура. Друга възможна причина е прекалено дългото печене. Спазвайте стриктно указаното в рецептата време. Сухата консистенция може да бъде причинена и от твърде многото брашно или бакпулвер.

Хлътнал сладкиш
– това би могло да бъде причинено от твърде многото течност или когато фурната не е достатъчно гореща. По време на печене не отваряйте вратата на печката.

Трудности при изваждане от формата
– уверете се, че сте намазали с мазнина дъното и поръсили с брашно, преди да добавите тестото. Можете също така да поставите на дъното и специална хартия за печене. След изваждане от фурната, оставете сладкишът да се охлади върху телена поставка за 5-10 минути и тогава го извадете от формата му.

Четете още: Вкусен омлет с гъби