Магданозът, определян от мнозина като „най-популярната билка на света”, наистина е нещо много повече от обикновена декорация за чинията с храна. Античните гърци го считали за свещена билка и носели венци от магданоз, за да стимулират апетита си. Древните римляни пък дъвчели листа от магданоз преди да пият вино, за да се предпазят от опияняването.

Член на семейство Umbelliferae, магданозът, или Petroselinum crispum, има две основни разновидности: къдрав и италиански плосколист.

Хранителни вещества в магданоза

Магданозът, и особено т.нар. италианската му разновидност, съдържа много полезни за здравето витамини и минерали – витамини А, В12, С и К, бета-каротин, фолиева киселина, както и желязо, калций и протеини. Половин чаша пресен магданоз ни носи 10% от дневната препоръчителна доза желязо и съдържа 3 пъти повече витамин С от същото количество портокали.

Изобилието от хлорофил в магданоза подсилва имунитета, ограничава възпаленията, прочиства токсините, премахва мукуса и освежава дъха.

Зелената подправка съдържа и алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания и артрита.

Витамин А и каротеноиди

Магданозът е богат на витамин А – съдържа 320 IU в супена лъжица, което са 10% от препоръчителната дневна доза. Витамин А е важен за доброто зрение, за растежа на костите и за клетъчния растеж и диференциация. Той помага и за регулирането на имунната система и съдейства на лимфоцитите да се борят по-ефективно с инфекциите.

Освен щедрото количество витамин А, една супена лъжица магданоз съдържа и 192 микрограма бета-каротин - мощен антиоксидант, провитамин А (което означава, че в тялото се превръща в този витамин).

Два други каротеноида в магданоза – лутеин и зеаксантин – помагат за предпазването от макулна дегенерация - очно заболяване, чиито причини са най-вече със стареенето.

Четете още: Вълшебни пролетни зеленчуци


Витамин С

В 1 супена лъжица магданоз се съдържат 5,1 мг витамин С (аскорбинова киселина). Водноразтворим, витамин С се освобождава през урината и трябва да бъде приеман често в съответната доза, защото не може да се произвежда и складира от човешкия организъм.

Витамин С е необходим за формирането на колаген, който е нужен за производството на кожни клетки, лигавици, сухожилия и кръвоносни съдове. Освен това е жизнено важен за възстановяването и поддържането на здравето на костите и зъбите.

Витамин С е противовъзпалителен агент и мощен антиоксидант, който отстранява свободните радикали от тялото.

Витамин К

Витамин К е мастноразтворим витамин, нужен за правилното съсирване на кръвта и правилното усвояване на калция от костите. Той се произвежда и в самото тяло от бактериите в червата, но приемът на антибиотици може да доведе до дефицита му.

Витамин К помага за понижаването на риска от костни фрактури, особено при жените след менопаузата, които са изложени на риск от остеопороза. Както всички храни, които съдържат хлорофил, магданозът е богат на витамин К като в една супена лъжица се съдържат 62,3 микрограма.

Магданоз и рак

Магданозът съдържа летливо масло, наречено миристицин, което може да попречи на формирането на тумори в белите дробове, сочат резултатите от изследване, публикувано през октомври 1992 г. в изданието Carcinogenesis. Той съдържа и флаваноидната съставка апигенин, която може да спре растежа на раковите клетки при рак на гърдата, според изследване на университета на Мисури, публикувано в Cancer Prevention Research. Салман Хайдер, ръководител на изследването, уточнява, че апигенина (който се намира също така в целината, ябълките, портокалите и ядките) ограничава цялостния брой туморни клетки.

Подобрява храносмилането и хормоналната активност

В ролята си на естествен диуретик магданозът елиминира излишните вещества ещества и токсините в организма и намалява задържането на вода, което от своя страна води до отслабване.


Високото съдържание на ензими подобрява храносмилането на протеините и мазнините и подпомага абсорбирането на хранителните вещества от тялото.

При жените магданозът помага и при ПМС, регулира менструалния цикъл и облекчава симптомите на менопаузата като раздразнителност, депресия, изсъхване на кожата и косопад.

Четете още: За бадемите и диетата


Магданозът добавя вкус и питателност към храните

За да се храним по-здравословно и да овкусим ястията си, можем да заменим традиционните подправки като сол и захар с магданоз, предлага Сузана Зик, изследовател в университета на Мичиган. Можем да накълцаме магданоз и да го добавим към повечето сандвичи, салати и супи.

Магданозът придава много приятен вкус на яхниите и сосовете, като е най-добре да се прибавя към края на процеса на готвене. Той е и е прекрасна съставка към прясно изцедени зеленчукови сокове.

Лесно достъпен и винаги пресен

Можем да сложим китка магданоз във висока чаша с вода, да го покрием и оставим в хладилника – така ще имаме под ръка дълго време прясна подправка. Изсушеният магданоз няма нищо общо с вкуса на пресния. Можем и да си посадим магданоз през пролетта или лятото във влажна и обогатена почва – или в градината, или в саксия в кухнята – и да го оставим да расте на шарена сянка.

Кога трябва да внимаваме с магданоза

Макар че магданозът се счита като цяло за безопасен, бременните трябва да го избягват, защото в големи количества може да предизвика контракции на матката. Освен ако не сме специалисти в разпознаването на ядливите растения, е задължително да си купуваме магданоз от магазина, а не да го берем в дивата природа, защото прилича на няколко разновидности силно отровен бучиниш, който може да доведе дори до летален изход.

Макар и много рядко може да възникнат алергични реакции от магданоза. Ако сме алергични към моркови, целина или копър, е възможно да сме алергични и към него. За да запазим полезния витамин К в магданоза, трябва да избягваме да го замразяваме.

Източник: zdrave.bg