Изобщо не обичате люти храни. Или поне не са в листата на любимите ви. Дали ще промените мнението си за тях, ако знаете, че те ускоряват метаболизма и ви помагат да отслабнете?

Какво е метаболизъм?

Това е количеството енергия или калории, които тялото ни изгаря. Той е индивидуален при всеки. Влияе се от възрастта, структурата на тялото, натрупаната мускулна маса. Хората с повече мускулна маса имат по-бърз метаболизъм от останалите. Те могат да поглъщат по-голямо количество калории дневно без да увеличат теглото си, пише befit.bg

Каква е връзката му с лютите храни?

Смята се, че основният елемент, който се съдържа в лютите чушки, лютия червен пипер и чили соса – капсаицин – повишава температурата на тялото при консумацията им, води до изпотяване и изразходване на повече енергия. Това ускорява метаболизма и ви помага да отслабнете. Искате да знаете колко ще ви помогне?

Четете още: Вегетарианската диета запазва ниско кръвното налягане

Според проучванията лютото води до временно ускоряване на метаболизма с около 8%. Освен това пикантните храни създават по-бързо усещане за ситост и човек поглъща с около 200 калории на ден по-малко. Затова не изхвърляйте от менюто си черния пипер, джинджифила, лютия червен пипер, чилито.

Люто

Естествено, само с тяхна помощ няма да се вталите особено, но ако ги съчетаете с подходяща диета и физически упражнения, имате сериозни шансове да влезете бързо във форма. Помислете си, по-добре люти чушки отколкото хапчета за подтискане на апетита. Освен това се смята, че пикантните храни действат противовъзпалително и намаляват риска от заболявания, свързани с кръвосъсирването.

Както разбирате, малко люто не само не вреди, ами направо помага. Не се мръщете, а го добавете в менюто си.

Четете още: Донатела Версаче ужасяващо слаба! (снимки)