Част първа можете да прочетете тук.


Притежавате куче

Психолози от Университета на Мичиган накарали група жени да четат кратки истории за мъже. Когато в разказа присъствал човек, който има куче, жените окачествили тези хора с по-високи оценки за привличане. Това е така, защото да имаш домашен любимец означава, че си загрижен и склонен към продължителна връзка.



Не сте се харесали на първа среща

Оказва се, че е по-вероятно да изпитате дълготрайно привличане към хора, които не сте харесали първоначално, отколкото към някого, когото по принцип ви е бил симпатичен. Това се обяснява с теорията за ползите и загубите, според която хората намират за по-удовлетворяващо да се борят за любовта на някой, който първоначално не им е допаднал.

Походките ви съвпадат

Ако мъжете умишлено забавят походка, за да се изравнят с крачките на жената, това означава проява на романтичен интерес. В същото време приятели, които обаче не изпитват привличане, не се стараят да уеднаквят походките си.



Другия е не по-хубав от вас или дори малко по-грозен

Проучване от 1996 г. показва, че по-красивите хора са по-строги в преценките си. Колкото по-добре изглежда някой, толкова по-малка е вероятността да бъде удовлетворен от човека срещу него. Но това се отнася само за наистина красивите хора; за обикновения човек е по-вероятно е да се влюби в някой, който изглежда по сходен начин.

Той/Тя се усмихва често

Швейцарски учени проведоха експеримент, за да анализират връзката между привлекателността и щастието. В него те установили, че оценката за това дали някой е привлекателен се влияе доста от това колко често се усмихва той. Нещо повече, честата и широка усмивка дори понякога компенсира относителната непривлекателност.



Червеното привлича

Жените, облечени в червено, изглеждат по-добре поставени що се отнася до намирането на партньор. Това може да се отдаде на сексуални сигнали, защото жените използват яркия червен цвят, за да привличат потенциални партньори. На свой ред, дамите също са привлечени от мъже в червено, защото този цвят е символ на статус.

Определен тип брада

Експеримент на австралийски учени показва, че жените предпочитат мъже с набола брада вместо такива с буйна брада или пък гладко избръснати. Брадата се възприема за символ на плодовитост и когато е по-голяма, тя подчертава мъжествеността на силния пол. Това усещане се засилва още повече в плодовитата фаза на менструалния цикъл. Наболата брада е индикатор за здраве и родителски способности.