Автор
Woman.bg

Любовта на известните: Гъртруд Стайн и Алис Токлас

Днешният ни материал е посветен на изпепеляваща и необикновена любов между Гъртруд Стайн и Алис Токлас. Необикновена не защото главните действащи лица са две жени, а защото дори и в парижкото общество от началото на миналия век любовта за цял живот е била рядкост.

А обичта и страстта между Гъртруд и Алис се разпалва още от пръв поглед и трае 40 години, до самата смърт на Стайн.

Гъртруд Стайн е родена в САЩ в семейството на немски евреин. Учи медицина, но не завършва, вместо това на 28 години заминава за Париж, където се превръща в безусловна повелителка на артистичните парижки кръгове. Апартаментът й на прочутия адрес 27 Rue de Fleurus ежедневно приютява гении като Анри Матис, Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей,Ф. Скот Фицджералд, Гоген, Труман Капоти и Тулуз-Лотрек.

Един септемврийски ден през 1907 година в дома на изключително интелигентната и не по-малко ексцентрична 33-годишна мъжкарана Гъртруд попада и Алис Токлас – 28-годишна стройна дама с мустачки, да, мустачки, която обожава роклите на цветя и огромните цветни обеци.

Четете още: Любовта на известните: Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

Интересна подробност е, че Токлас пристига в дома на Стайн по покана на родителите й, с които се запознава в Калифорния. Възрастната двойка убеждава Алис, че Париж е най-великолепното място на света и тя задължително трябва да го посети. Като я уверяват, че докато е във френската столица, може да отседне в жилището на дъщеря им.

Е, Алис го прави, но не просто временно отсяда там, ами остава четири десетилетия, докато смъртта не прибира любимата й Гъртруд.

Именно така започва най-щастливият брак на ХХ век, както самите те го определят. Дните на Гъртруд и Алис минават в любов... и в охолство, подсигурено им от бестселърите на талантливата Стайн, сред които е и Автобиографията на Алис Б. Токлас – книга, остроумно анализираща артистичното парижко съсловие, а детайли от романа, като описанието на съпругата на Матис като„жена с издължено лице и скована, провиснала уста, като на кон", скандализират не само въпросните кръгове, но и цялото парижко общество.

Четете още: Любовните истории на аристокрацията

Съвместният живот на младите дами се характеризира с взаимно уважение и разбирателство, като изключим един единствен скандал на ревност, при който разярената Алис, разбрала, че предишната приятелка на Гъртруд е била някоя си госпожица Мей, я кара да изтрие от творбите си всяка дума may (от англ. – месец май; мога, може би), като доказателство, че обича само и единствено нея.

Дните на Стайн и Токлас минават щастливо и безгрижно, все пак всяка е натоварена с ежедневни задачи, за които трябва да се погрижи. Алис още от рано сутрин раздава указания за работа на прислугата, след това решава какво ще се готви днес, а след обяд печата текстовете на Гертруд, която от своя страна посвещава деня си на писане, четене или редактиране на романите на знаменитите си приятели. Вечерите пък са времето за забавления, когато двете приемат в дома си най-гениалните творци на ХХ век. Защото и Стайн, и Толас са убедени, че животът, който си струва да се живее, включва компанията на интересни хора на изкуството, а също така много и вкусна храна.

Другата максима, към която стриктно се придържат, е никога да не правят неща, които не им доставят удоволствие, например като това да карат на заден ход.

Лудо влюбени в живота, в изкуството и една в друга, тези ексцентрични и невероятно интелигентни дами живеят заедно в разбирателство и завиден синхрон повече от 40 години до 1946 година, когато Гъртруд умира от рак на 72-годишна възраст. Алис си отива от този свят 20 години по-късно и е погребана до любимата си.

Четете още: Любовните истории на аристокрацията - II част