Наръчникът за връзки, написан през 1665 г. и описван като предшественик на "Мъжете са от Марс, жените - от Венера", ще бъде продаден на търг.

Книгата "Изкуството: Как да опознаем мъжете", написана от Джон Дейвис, сравнява формата на мъжете с тази на лъва, с голяма уста, гъста козина и твърда мъжествена плът. Жените, от друга страна, имат "прост външен вид, който крие безкрайно много дефекти", сред които слабост, ревност, недоверие и неблагодарност.

Ейми Бренан от акционерната къща Дюк в Дорчестър, Великобритания, описва книгата като "история на обществото". "Това много уместно може да бъде счетено за първата книга "Мъжете са от Марс, жените от Венера".

Тя представлява основата на това, което днес виждаме като мъже и жени, макар че в наши дни линиите са доста размити, в сравнение с тогава", казва тя.

"През 17 век има ясно разграничение между половете. Хората наистина са вярвали в това, което са четели в тази книга. Книгата всъщност провокира и подлага на тест вярванията по този въпрос. Била е доста крайна, радикална за времето си. Съдържа глави за физическите, психически и емоционални различия между половете", добавя тя. "Книгата е доста рядка. Чувала съм още няколко, които са продадени на търг", казва Ейми Бренан.

Книгата "Изкуството: Как да опознаем мъжете" ще бъде продадена на търг на 10 април в Дорчестър, Великобритания, а наддаването ще започне от 300 паунда.

Източник: БГНЕС