В свое скорошно интервю за Yahoo! Миранда Кер сподели, че малкият ѝ син Флин си има любимо лакомство, което у дома задружно нарекли "Мъфините на мама".

Въпросните мини кексчета нямат много общо по състав с мъфините, които сме свикнали да хапваме. Все пак, Миранда е известна със страстта си към здравословното хранене и начин на живот, които изключват или поне ограничават употребата на бяло брашно, захар и пр.

Здравословните си навици красавицата иска да предаде на мъника Флин и засега се гордее, че той не проявява никакъв интерес към бургери, близалки и дъвчащи бонбони.

Четете още: Миранда и „малкият мъж на мама“ Флин

И така, ето кои са състваките на вкусните и полезни мъфини на Миранда:


2 ч.ч. овесени ядки (по възможност безглутенови)

2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода

1 1/2 ч.л. канела

1/4 ч.ч. мед

2 с.л. семена чиа (не е фатално, ако нямате чиа под ръка, бел.ред.)

1/4 козе кисело мляко

1/2 ч.ч. сок от ябълка

2 разбити яйца и още един белтък

4 с.л. кокосово масло (използвайте краве масло, ако нямате кокосово; истинското краве масло е много полезно за организма и освен това е устойчиво на нагряване при готвене, за разлика от зехтина, олиото или маргарина; именно от краве масло се приготвя Златото на аюрведичната кухня и медицина - пречистеното масло гхи; в този ред на мисли, не избягвайте масълцето, бел.ред.)

1/2 ванилия на прах

2 големи зелени ябълки

2 узрели банана

1/2 ч.ч. счукани орехи (може и лешници)

Ето и начина на приготвяне на мъфините:


В блендер или обикновено мини чопърче смелете овесените ядки до брашнена консистенция и добавете счуканите ядки.

В голяма купа смесете овесената смес, содата и бакпулвера.

Разбийте яйцата в отделна купа и добавете към тях киселото мляко и ябълковия сок.

Върху котлона, на много тих огън разтопете маслото заедно с канелата, ванилията и меда, докато не се получи сладък сироп.

Добавете яйчената смес и сиропа в купата със сухите състваки. Разбърквайте внимателно като постепенно примесвате и парчетата ябълка и банан.

Леко намазнете формите за мъфини и ги напълнете. Но не до ръба на формичката, защото по време на печенето мъфините ще се надигнат.

Печете на предварително загрята фурна на около 200С до момента, в който клечка за зъби, забодена в мъфин, не излезе суха и чиста. Отнема около 30-40 минути, в зависимост от печката.

След като са готови, оставете кексчетата да изстината на решетка за 15 минути.

Четете още: Миранда Кер: Мислех, че ще умра