Автор
Woman.bg

Любимата „Супербавачка“ на Адел и Хю Джакман

След излъчването на телевизионната поредица „Супербавачката“ Джо Фрост се превръща в най-известната английска специалистка по отглеждане и възпитание на децата.

От изпитаните й съвети са се възползвали не само хиляди родители по цял свят, но и известни личности. Хю Джакман и съпругата му са се доверили на Джо Фрост в отглеждането на осиновените си деца.

По време на бременността си Адел признава, че е гледала внимателно повторенията на английските и американските епизоди на „Супербавачката“.

"Най-важното пътешествие в живота е това на родител, но проблемът е, че за него няма карта."

Джо Фрост

Супербавачката на Великобритания


Англичанката Джо Фрост е обикновена бавачка с 15 години професионален стаж, когато вижда обява за набиране на участници в ново шоу за детегледачки и подава молба за участие. Сред хиляди явили се на кастинга тя впечатлява продуцентите с искреност, неподправеност и личната си философия за възпитанието на децата. Джо Фрост е избрана да участва в телевизионната поредица „Супербавачката“. През 2004 г., само след излъчването на първите три епизода, чаровната англичанка се превръща в национална сензация. Година по-късно американската версия жъне огромен успех и получава отлични отзиви от критици и журналисти.

„Супербавачката“ е излъчена в над 50 страни и превръща Джо Фрост в най-известната английска специалистка по отглеждане и възпитание на децата. Строгите й, но умерени и справедливи методи се основават на последователност, търпение и любящо отношение. Те впечатляват не само милиони родители по света, но и популярни телевизионни водещи – като Опра Уинфри и Джей Лено, в чиито предавания Фрост е гостувала неведнъж.

За този натоварен период от живота си Джо споделя: „Живеех на път цели седем години, докато работех в Америка и Великобритания. Но не се чувствам ощетена, защото наистина обичам работата си“. Тя дори успява да напише няколко книги, които са преведени в много страни.

След излъчването на следващата телевизионна поредица – „Джо Фрост: Възпитател на родители“, Супербавачката става още по-популярна. В тази риалити програма, следвана от камерите, Джо обикаля из Великобритания и помага на семейства да решат проблемите, свързани с грижите за децата. Предаването има амбицията да не е поредният социален експеримент, а да покаже най-разпространените проблеми в грижите за децата, с които се сблъскват хората в ХХІ век.

Фрост решава да прекрати честите пътувания и се установява в Калифорния. В момента работи над третия си телевизионен проект. Супербавачката споделя, че в новата поредица няма да работи само с малки деца, а също и с цялото семейство – родители, тийнейджъри, бебета, дори баби и дядовци. „Ще обърна внимание на почти всички въпроси – обещава Джо, – от храненето и дисциплината до това как да общувате с детето си, да му създадете добър режим на сън и да го приучите към ходене на гърне“.

Джо казва, че децата винаги са били важна част от живота й и че винаги е умеела да общува лесно с тях и да ги предразположи. Тя е помогнала на стотици родители да се справят в екстремни ситуации или просто да разрешат разпространени проблеми, като съперничеството между братя и сестри или неконтролируеми емоционални изблици. Тя е експерт и в отглеждането на близнаци и осиновени деца.


Предизвикателството да отглеждаш и възпитаваш малко дете


Според специалистите първите години от развитието на детето имат решаваща роля в сформирането на характера, поведението и отношенията му с останалите хора. Именно в периода от 1 до 5 години се случват голяма част от важните моменти в живота на малчуганите. Тогава родителите с гордост и умиление виждат как бебето им се превръща в отделна личност със собствен характер и предпочитания.

Тази трансформация на малкия човек включва не само приучването към изхождане в гърне и използването на прибори за хранене, но и развитието на говора, социалните умения, усвояването на етикета и правилата за поведение. Но защо този вълнуващ период се оказва и толкова стресиращ за родителите? Дали само заради т.нар. „ужасни две“, или причината е голямата промяна, за която майките и бащите обикновено не са готови?

Според Джо Фрост, ако имаме нужните знания и умения, можем да помогнем на детето си да премине лесно през предизвикателствата на тази възраст и да си спестим доста негативни емоции.

За да помогне на родителите да разберат детето си в периода от 1 до 5 години и да се ориентират в множеството информация по темата, тя написва книгата „Отглеждане на детето от 1 до 5 години“.

За книгата

Осланяйки се на дългогодишния си опит в грижите за деца, Джо Фрост уверено напътства родителите в отглеждането и възпитанието на малчуганите от 1 до 5 години. В книгата има практическа помощ за разрешаване на често срещани проблеми при децата в тази възраст.

обем: 336 стр., цена: 19,95 лв.

Информацията е удобно представена по теми, като основните принципи и необходими умения са изнесени в карета. Поместени са и специални съвети за самотните родители, за семействата с близнаци или деца с малка възрастова разлика, както и за двойките, отглеждащи осиновени деца.

В „Отглеждане на детето от 1 до 5 години“ родителите ще открият:

1. Описание на физическото, психическото и емоционалното развитие на малкото дете по възрастови етапи.
2. Съвети за обезопасяване на дома, дисциплина, игри и интелектуална стимулация.
3. Изграждане на полезни хранителни навици и приучване към гърне.
4. Въвеждане на режим; примерен ден на детето: от сутрешния тоалет до безпроблемното заспиване вечер.
5. Справяне с гневните изблици и съперничеството между децата; изграждане на добри обноски.
6. Правила за първа помощ при най-разпространените болести и травми.
7. Развитие на творческите заложби и приучване към полезни навици.
8. Полезни съвети за работещите родители.

Откъс

Техники на дисциплиниране

Когато прочетете тази част, ще видите, че не ви предлагам 101 техники. Причината е, че когато има твърде много варианти, накрая човек не прилага нито един правилно. Защо? Защото умът му не може да се фокусира върху необходимото. Вярно е, че децата имат различни характери и темпераменти, но никое не пропуска типичните етапи на развитие. От работата си със стотици родители и деца съм научила, че резултатите са много по-добри, когато родителят усвои една техника и я прилага ефективно, отколкото ако избира измежду купища възможности.

Техника „Непослушното столче“


Тази техника е известна на милиони хора, които са гледали предаванията ми, но често не се прилага правилно.
„Непослушното столче“ е вариант на „почивката“. Това е много ефективен начин да научите детето, че дадено поведение е неприемливо. При най-малките целта е да се успокоят и разберат какво се случва, когато се държат по определен начин. За едно зряло дете на четири години тя е начин да помисли и да се разкае за поведението си. И в двата случая детето научава, че ако не се държи добре, последствието ще бъде да седи известно време на определено място, вместо да играе и да се забавлява.
Тъй като работя с различни възрасти, сметнах, че продължителността на „почивката“ трябва да бъде една минута за всяка навършена година. Тоест четиригодишното дете ще трябва да седи четири минути. Половин час би било нереалистично. Не можете да накарате едно дете да седи на масата двайсет минути, какво остава за наказание от трийсет?

Техника „Непослушното столче“

1. Отправете предупреждение с тих и авторитетен глас.
2. Сложете детето да седне на столчето и обяснете.
3. Отдалечете се. Нагласете таймера на толкова минути, на колкото години е детето.
4. Върнете детето на мястото му, без да говорите, и нагласете таймера отначало.
5. Обяснете още веднъж.
6. Извинение.
7. Прегръдки и целувки.
8. Продължете нататък.

- Предварително набележете подходящо място за „почивката“. Може да бъде столче, стъпало, килимче и пр.
- Когато детето започне да се държи лошо, отправете предупреждение. Така му давате шанс само да се коригира.
- Ако продължи да се държи лошо, заведете го на избраното място и му обяснете защо го правите: „Ще седиш тук, защото удари. Не се удря“. Кажете му колко дълго трябва да остане там, за да знае какво да очаква.
- Отдалечете се и нагласете таймера на толкова минути, на колкото години е детето. Отдалечавате се, за да запазите собственото си спокойствие и за да не последват излишни разговори и опити за постигане на надмощие от негова страна. Детето трябва да разбере, че всяко действие си има последствия.
- То най-вероятно ще се опита да стане, поне първите пъти. Върнете го на мястото му, без да говорите, и нагласете таймера отначало. Ако е необходимо, повторете няколко пъти, докато детето не остане седнало през цялото време.
- Упоритото връщане на детето на мястото му показва, че сте сериозни и няма да отстъпите. Вашата работа е да бъдете спокойни и последователни, независимо колко пъти детето става от мястото си. Важното е да държите ситуацията под контрол. Знаете, че ако стане, ще го върнете обратно. То чувства решителността ви, а това има голямо значение в случая.
- Детето ви може да стане и да се опита да играе на „котка и мишка“, очаквайки да се появите и да го сложите отново да седне. Ако щом се приближите, се втурне обратно към мястото си, не коментирайте. То самó се е върнало където трябва.
- Когато таймерът покаже, че минутите са изтекли, върнете се при детето и кажете: „Добре, времето свърши“. Обяснете му още веднъж защо е било наказано, защото може и да не си спомня. Освен това, ако сте го връщали много пъти, вече може и двамата да се чудите откъде е започнало всичко. Повторете най-важното: „Ти удари, а това не е редно“.
- Помолете го да се извини. Извинението е много важен елемент, защото помага на детето да поеме отговорност за постъпките си и да започне да се учи как да изкупва грешките си.
- След като се извини, го прегърнете и целунете, за да покажете, че обичта ви към него не е намаляла, а просто е трябвало да го научите, че винаги има последствия.

Поздравете се мислено, задето бяхте спокойни и последователни. Добре преподаденият урок е наученият урок.