Автор
Woman.bg

Лъки свински медальони с моцарела и полента

През уикенда имахме възможност да посетим късметлийския хотел „Лъки Банско“.

Там се насладихме на уникалните предложения в ресторант Ле Бистро. В него ястията се приготвят с био продукти и под зоркия поглед на главния готвач Генади Златанов.

Помолихме го да сподели с вас, нашите читателки, лесна, бърза и ефектна рецепта, с която да изненадате семейството и гостите си.

По негово предложение днес ще ви представим рецепта за свински медальони с моцарела. Според предпочитанията ви, те могат да бъдат приготвени и с пилешко или телешко месо.

Необходими продукти:

Свинско контра филе – 3 медальона по 60 гр
Пресен домат
Моцарела за пица
Рукола за гарнитура

За полентата:

Прясно мляко
Сметана
Царевичен грис

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското месо на медальони и го овкусете с черен пипер и сол. Овалете всяко медальонче в бяло брашно. Важно е да изтупате излишното количество брашно, за да не загори ястието. Медальоните се запържват от двете страни за около минута в предварително загрят тиган с малко масълце. След това се изваждат и се слагат на салфетка, за да се изцеди излишната мазнина.

Върху всяко медальонче поставете тънко нарязана шайба пресен домат. Върху него сложете моцарелата, която предварително сте нарязали на тънки пръчици. Наредете ги във формата на решетка върху домата. За всяко медальонче са необходими около шест пръчици.

Получените медальончета запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около пет минути.

Приготвяне на полентата:

Към равно количество прясно мляко и сметана добавяме царевичен грис и започваме да бъркаме докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда. За по-добър ефект можете да поставите полентата в различни по вид формички. Изчакайте я да се охлади или за по-бързо я поставете в хладилник. Непосредствено преди да я сервирате можете да я запечете леко във фурната с масло.

Сервирайте с украса от рукола подправена от лимонов дресинг. Лимоновият дресинг се приготвя от прясно изцеден сок от лимони и зехтин.

Ястието се съчетава много добре с чаша хубаво розе.

Добър апетит!