Всеки запален пътешественик трябва поне веднъж в живота си да види най-малкия необитаем остров в Шотландия (или по-точно между Шотландия и Исландия).

Едва ли друг път ще попаднете на такава гледка – мини-островът постоянно си носи шапка от облаци.

Става дума за Луйтла-Дуймун – най-малкия необитаем остров от 18-те Фарерски острови. Площта му е под сто хектара (около 0.8 квадратни километра).

Най-високата му точка е връх Раван с височина 414 метра. Точно на тази височина се случва странното явление. Двойно изпъкналите облаци се образуват над върха и остават там.

Четете още: 8 места, където да отидете с любимия


Интересни факти:

Името „Дуймен“ предполагаемо произлиза от келтски и означава „два хълма“. Визира двата върха на съседните острови Голям и Малък Дуймун.

През 1850 г. островът е бил продаден на търг за 5000 датски талера. По време на наддаването представители на кралството изкуствено повишавали цената, за да осигурят по-голяма печалба на кралството.

През 2006 г. островът за няколко дни е бил обитаем. Цели три дни група от 28 младежи (11 исландци, 8 норвежци, 3 гренландци и 6 жители на Фарерските острови) живяла на Луйтла Дуймун. Те нямали нито мобилни телефони, нито фотоапарати, нито часовници, нито телевизор. Но всеки разполагал с химикалка и тефтер, в който да описва впечатленията си от живота в пълна изолация. Планирало се въз основа на тези записки да се напише театрална пиеса. Мероприятието се провело в рамките на проекта „Мълчаливите острови“.