Недостигът на витамин D, а не наднорменото тегло, е по-вероятната причина за развитието на диабет. Това показва проучване на испански медицински екип, цитирани от сайта на британския в. "Дейли Експрес".

Според експертите за предпазването от опасния втори вид диабет са важни най-вече спазването на здравословна диета и движението на открито. Проучването би могло да доведе до лечение, което да може да забави развитието на болестта. Според учените има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата.

"Нашите открития показват, че витамин D се свързва много повече с метаболизма на глюкозата, вместо с наднорменото тегло", каза д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага. Според него дефицита на витамина може да доведе освен до диабет, така и до други заболявания, свързани с метаболизма.

Витамин D помага за контрола на калция в тялото и поддържа мускулите и костите здрави, регулира имунната система и може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма. Той се произвежда най-вече при излагане на слънчева светлина, но малки количества от него има и в рибното масло и яйцата, пише БГНЕС.

Четете още: Йога за здрав сън (видеоуроци)