Автор
Woman.bg

Личният треньор - колко е важен и как да го изберете?

Момичета, ако все още не сте си купили клинче, спортен сутиен, потник и маратонки, ще се караме! Чудно време за спорт и влизане в жестока форма е пролетта! Дайте шанс на тялото и здравето си да се въплътят в своята най-добра версия, с която можете да се гордеете пред любимия, пред приятелите, на плажа... И най-вече пред себе си!

Нека ви дадем ценен съвет – ако досега не сте се занимавали сериозно със спрот, фитнес, аеробика и пр., си наемете личен треньор! Казваме го от опит! След упорит отказ да платим няколко лева повече на тренировка, в замяна на които ще получим на лично разположение обучен специалист в сферата, завършихме месец тренировки с няколко леки контузии, почти никакъв резултат, липса на мотивация, плашеща скука и отчаяние от хвърлените на вятъра пари и време.

Всичко това се промени рязко, след като се решихме да се доверим на треньор. За резултати и постижения няма да пишем сега, не това е темата на материала. Ще ви дадем основни насоки при избора на треньор и преценката относно професионалната му подготвеност, с които ще си "улесните живота" – ще свършите сериозна работа в залата (на стадиона), ще ви бъде приятно и ще постигнете целите си.

Както казват колегите от bb-team.org, „персоналният треньор е животно от нов вид - не хапе и не ръмжи, но за сметка на това е доста силно, пъргаво, издръжливо. И умно. Или поне се предполага, че е такова.“

Треньорът се предполага да бъде около вас по време на цялата тренировка, дори когато имате за задача да прекарате известно време на пътеката за бягане – точно тогава той ще ви „светне“ за основни неща в спортната ви подготовка, начина на хранене и всеки път, когато кажете, че сте много уморени, ще ви уверява, че можете даже повече.

Освен това, добрият личен треньор няма да оглежда дупето ви, докато се мъчите с тежък клек, нито ще говори по телефона, докато вдигате гири.

Това е човекът, който разбира вашите желания и нужди, вижда вашите възможности и ви помага да постигнете резултати. Дали тези резултати означават да се чувствате по-жизнена, да не ви боли кръста, да свалите мазнини или да качите мускулна маса, зависи от случая.

Понякога трениращите имат желания, които са доста извън възможностите им. Тогава работата на треньора е да помогне на трениращия да разшири възможностите си.

Личният треньор се предполага, че познава много добре функциите на различните мускули, техните качества и свойства и оттам - движението на цялото тяло. Това, в комбинация със знанията му относно кой тип тренировка за какъв случай и за какъв тип човек е подходяща, придава високо качество на методите, които използва.

За поддържането на крепко здраве и страхотна форма, е необходимо добро хранене. Персоналният треньор трябва да познава добре човешкото тяло, храните, както и да разпознава влиянието на различните храни върху отделните хора.

Той е и добър психолог. Работата на треньора е да направи така, че въпросните негативни фактори да пречат минимално на процеса на трениране от една страна, и по възможност да бъдат смекчени благодарение на тренировката, от друга.

Преди всичко обаче персоналният треньор е пример за подражание. И това е може би е най-важната му характеристика, защото, за да накараш хората да влязат във форма, е нужно първо ти самият да си във форма.

Всичко казано до тук е относително с оглед на това, че съвършен треньор няма! Но колкото повече от характеристиките покрива, толкова повече можете да му се доверите.