Френската компания Ubisoft обяви на конференцията на разработчиците на компютърни игри в Сан Фрaнциско за създаването на видеоигра, която помага за лечението на амблиопията (мързеливо око) – болест, срещана често у децата.

Технологията е създадена от учени от университета „Макгил” в Канада. Играта носи името Dig Rush и изисква стереоскопични очила, информира HiComm.

Мързеливото око се развива у децата, когато едното око вижда малко по-ясно от другото. Преди години, но и сега на тези дечица се поставяха специални очила с лепенка на едното око, за да се развива другото.

Според данни на Националната здравна служба на Великобритания това заболяване се среща при едно на всеки 50 деца. Ако не се лекува навреме, разликата в яснотата на зрението остава за цял живот. Учените предполагат, че децата ще приемат далеч по-радушно лечението чрез компютърна игра, отколкото традиционните методи. За играта на пациентите са необходими червено-сини стереоскопични очила, които приличат на онези, използвани за гледане на старите 3D филми. Графиката в играта се показва в червен и син цвят с различен контраст, така че всеки обект става по-труден за виждане със слабото око. Това кара децата да използват двете си очи за ясно виждане, а не да разчитат само на онова, с което вижда по-добре. Повтаряйки упражнението, мозъкът на пациентите започва да координира и двете очи, в резултат на което по-слабото се научава да вижда по-добре и с по-добро чувство за дълбочина.

Четете още: 10 популярни мита за мозъка

Учените от университета ”Макгил” са провели опити и са установили, че две трети от пациентите, които редовно са играли тази игра, са подобрили зрението на по-слабото си око. Всъщност лечението е възможно да бъде успешно и за възрастните, страдащи от това заболяване от години.