Един от най-ценните артефакти, открити при разкапките на Цари Мали град, е монета с лика на Гала Плацидия (425-450 г.)

Тя е дъщерята на император Теодосий I, майка на император Валентиниан III, регент на Западната римска империя. Но първо е била за 5 години съпруга на готския крал Атаулф, а чак след смъртта му - на Констанций III. Тя е единствената в историята жена владетел, чиито тленни останки са се пазили в мавзолей, който се намира в Равена, Италия.

мавзолей на Гала Плацидия в Италия

Монети с нейния лик засега са известни само още две - в "Бритиш музеум" и в Рим. В науката е известна още като "Римската Клеопатра". Според легендата Гала Плацидия тръгнала от Константинопол за Рим, за да освободи сина си от пленничество в Равена.

Преди да тръгне на път тя се видяла с брат си Хонорий, който бил на смъртен одър. Братският завет бил: „Ще вървите много дни, ще минете през Августа Траяна и Филипопол, преди да стигнете Сердика, се отбийте на юг. В подножието на четирите планини, край река Палакария, наречена на нашата родина Пулхерия, ще намерите едно райско място с чудотворна вода. Отдъхнете си, потопете се в лековитите извори, напълнете всичките си амфори с тази чудодейна вода. Ще бъдете здрави и силни и начинанието ви ще успее”, завършил братът Хонорий. Така и станало, армията на Гала Плацидия завзела Равена, освободила малолетния си син Валентиан и го провъзгласила за император.

Сами се досещате, че "райското място с чудотворна вода" е именно с. Белчин. Легендата за Гала Плацидия би си останала само такава, ако археолозите не бяха открили на хълма над Белчин монета с нейния лик. А няма нищо по-хубаво и истинско от това легендите да се превръщат в истина, да стават история.

Вътрешността на мавзолея в Рим

По материали от в. "Стандарт"

Следете блога "Да се изгубиш... в Рим!" - едно бягство във Вечния град, посветено на свободния избор, удоволствието и вдъхновението!