Предлагаме ви една чудесна рецепта за лазаня със зеленчуци.

Сгответе си нещо вкусно, просто и полезно!

Продукти:

250 гр. готово тесто за лазаня на кори
1 глава лук
2 домата
2 чушки
1 патладжан
1 тиквичка
зелени подправки
200 гр. кашкавал
2 супени лъжици олио
млян кориандър
черен пипер
сол

За соса „Бешамел“:

0.8 л. мляко
100 гр. краве масло
100 гр. брашно
индийско орехче
черен пипер
сол

Приготвяне:

Нарежете патладжаните на кубчета, посолете ги и ги оставете за половин час, за да изчезне горчивият им привкус. После ги измийте добре.

Нарежете пак на кубчета чушките, тиквичките и доматите. Наситнете лука и зелените подправки.

Загрейте олиото в голям тиган и запържете леко лука. После добавете тиквичките, патладжаните и чушките и пържете още 7 минути. Добавете доматите и пържете още 3 минути.

Накрая подправете сместа със сол и пипер на вкус, добавете пресните и сухите подправки.

Приготвяне на соса:

Разтопете на слаб огън маслото, добавете в него брашното, разбъркайте и запържете леко. После влейте на тънка струя млякото, разбъркайте добре и кипнете сместа. Бъркайте постоянно, за да не стане сосът на бучки и го варете 5 минути на слаб огън, докато не се сгъсти. Подправете със сол, пипер и индийско орехче.

Намажете леко тавата за печене със соса, наредете корите за лазаня (ако в инструкцията пише, че трябва предварително да ги сварите, направете го).

Разпределете половината от зеленчуковата смес върху корите и намажете със сос.

Сложете отгоре кори и пак наредете слой плънка със сос.

Покрийте най-отгоре с кори за лазаня и ги намажете със сос.

Печете лазанята на 180°C 30-40 минути, до образуването на златиста коричка.

Настържете кашкавала и 20 минути след изваждането на лазанята от фурната я поръсете с кашкавал.

Оставете ястието да изстине леко, нарежете го на порции и сервирайте.

Добър апетит!