Остават само 2 седмици до финала на играта на Зайо Байо, в която можете да спечелите незабравима екскурзия до Лапландия, Перу или Танзания.

Днес ще ви разкажем малко повече за първата от трите бленувани дестинации, а в края на материала можете да видите и програмата, с която Зайо Байо ще зарадва големия печеливш, ако той избере да пътува до Лапландия.

Лапландия е на север, много на север. Там, където сезоните имат свой собствен ритъм, а дните и нощите продължават по 24 часа и приказно сияние озарява небето поне 200 пъти в годината.

Тук е домът на Дядо Коледа който живее в отдалечената планина Корвантунтури.

Лапландия е най-северната финландска провинция, която се превръща в истинска зимна приказка по време на коледните празници, мястото, където въпреки суровите климатични условия не спират да прииждат любители на планинските спортове, ниските температури и вечерите прекарани с Дядо Коледа.

Лапландия е смесила в едно шведска, финландска, норвежка и руска култури, всяка със своята идентичност колоризират цялостния й облик. Тук битуват три типа местни жители, които говорят шест диалекта, изповядват различни религии и следват своите обичаи. Тук елените се разхождат свободно, а впрягове с хъски и уютните дървени къщички, сгушени между заснежените борове ви карат да повярвате в приказността на това място.

В Лапландия всеки месец от годината е различен, а полярните дни и нощи ще направят престоя Ви уникален. Административната столица на провинцията – град Рованиеми, разположен на самия полярен кръг, е вечно пулсиращото сърце на Лапландия.

В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции, тук са и главните седалища на всички най-важни държавни институции. Градът предлага всички удобства за една вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с отличителностите на Лапландия оставят усещането за потапяне в една друга реалност.

Разположение



Лапландия е най-северната точка на Финландия, лесно достъпна от всяка точка на света. Освен в Рованиеми, летища има в още пет града в областта, а железопътни връзки свързват Лапландия с цялата страна. Транспортната мрежа е модерна и добре устроена, а равнинният релеф улеснява пр идвижването с автомобил и автобус.

Столицата на Лапландия, Рованиеми, е разположена точно на Северния полярен кръг, между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки и нейния приток Оунасйоки. Местоположението й предопределя изключителното климатично разнообразие и наличието на 4 сезона и 4 полусезона. От края на ноември до средата на януари се спуска полярната нощ и температурите могат да паднат до -20 С. След силния снеговалеж и свирепите бури, в края на февруари слънцето започва все по-дълго да свети, а през юни и юли идва ред на полярните дни.

Забележителности



Най-голямата атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа, което се намира на около десетина километра от центъра на Рованиеми. Тук духът на Коледа е жив по всяко време на годината, коледни песни звучат по улиците, изпълнени с хора. В пощенската станция постоянно пристигат писма с многобройни детски желания, които се доставят директно в офиса на Добрия старец – в пещерата в планината Тунтури.

Дядо Коледа не се крие от хората – домът му е винаги отворен за гости, желаещи да надникнат в тайнственото му „скривалище“ и да се снимат с него за спомен. За да бъде на разположение на всички вярващи в магията на Коледа, той има няколко бази в цяла Лапландия, където всеки ден е готов да посрещне любопитните туристи. Местната легенда обаче гласи, че истинската работилница, където неуморните елфи се трудят усърдно да сбъднат детските мечти и надежди, се крие дълбоко в недрата на планината и до нея може да се стигне по плетеница от тайни тунели, известни само на тях, на Дядо Коледа и на Баба Коледа.

Селището на Дядо Коледа е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия и по още една причина. Точно от тук минава бялата линия, отбелязваща началото на Северния полярен кръг. В близката ферма Нанапиирин, след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще ви издадат сертификат, че сте били тук. От селището можете да изпратите картичка до близките си хора, като вие сами ще определите кога да пристигне – в зависимост в кой цвят кутия (жълта или червена) я пуснете, тя ще бъде доставена или веднага, или точно на Коледа. Не си мислете, че тук няма къде да похапнете – заведенията в селището са много и освен традиционната сьомга и еленско месо, можете да се насладите на ароматните коледни курабийки с канела и на други коледни лакомства.

В Рованиеми има още няколко забележителни обекта, които са атракция за всички посетители на Лапландия. Сред тях е мостът над река Кемийоки, чийто вечен огън, върху близо 50-метров пилон в средата, е един от символите на града. Построен е през 1989 г., като балансиращ елемент между градската част на Рованиеми и хълмовете на Оунасваара. Мостът е изумително красив на залез слънце, а топлината на огъня не позволява на водата около него да замръзне. Другият символ на Рованиеми е Арктическият научен музей, който ще ви въведе в обичаите на северните хора, в традициите, историята и културата в тази част на света от миналото днес. Ще се убедите колко зависим е човекът от природата и как съжителства с разнообразните животински видове. Музеят разполага с конферентни зали за над 700 души, чиито стъклени покриви откриват поглед към изумителното арктическо небе. Като всеки главен град, и Рованиеми може да се похвали със забележителни обществени постройки – кметството, градският театър, концертната зала и конгресният център. Ако се задържите малко по-дълго в Рованиеми, със сигурност ще станете свидетели на поне едно северно сияние. Изумителната гледка обикновено се наблюдава през нощта, но обагря цялото небе с пъстроцветен спектър от светлини, сякаш е ясен слънчев ден. Кръстено на древноримската богиня Аurora (на зората) и древногръцката Boreas (на северния вятър), това природно явление е събуждало възхищението и преклонението още на най-старите обитатели на земята и само по себе си е основателна причина да посетите Лапландия.



Лапландия е една от най-отдалечените кътчета на земята или събирателна точка на всички вълнуващи приключения. Тук едно е сигурно - празникът никога не свършва.

Програма за екскурзия до Лапландия



ДЕН 1

Среща на летище София за полет до ROVANIEMI. При пристигане на летище, посрещане от представител на нашите партньори за индивидуален трансфер до избрания хотел и WELCOME DRINK в ледена чаша. Настаняване и нощувка.

ДЕН 2

Скандинавска закуска в хотела и трансфер до селището на Дядо Коледа за шопинг и изпращане на коледни картички. Не забравяйте да се срещнете и със самия Дядо Коледа. Следобед ви очаква пешеходна обиколка и пикник. Трансфер до хотела.

ДЕН 3

Скандинавска закуска в хотела. Следва сафари, за което ще бъдете оборудвани с необходимата екипировка. Запознаване с основните методи за управление на Snowmobile. След като пристигнете във фермата за елени, ще бъдете запознати с елените и техните навици. Всеки ще има възможност за управление на шейна, дърпана от тях, след което всеки получава свидетелство за управление на елени. За отпочиване от емоциите се предлага сгряване с топла напитка и потегляне обратно към градчето. Денят продължава с обяд в местен ресторант, посещение на Музея Arktikum – едно от най-очарователните места. Нощувка.

ДЕН 4

Скандинавска закуска в хотела. Свободно време за допълнителни екскурзии и разходки.

ВЪЗМОЖНОСТ 1: КРУИЗ С ЛЕДОРАЗБИВАЧ
ВЪЗМОЖНОСТ 2: ПОСЕЩЕНИЕ НА НАЙ-СЕВЕРНИЯТ ЗООПАРК НА ПЛАНЕТАТА RANUA

ДЕН 5

Скандинавска закуска в хотела. Следва сафари, за което ще бъдете оборудвани с необходимата екипировка. Запознаване с основните методи за управление на Snowmobile. Маршрутът ще ви отведе през замръзнали реки и снежни гори към Лагерът Husky Man’s, където ви очаква скоростно водене на шейна, теглена от кучета. Връщане в хотела, нощувка.

Възможност за посещение на ЛЕДЕНИЯ ХОТЕЛ.

ДЕН 6

Скандинавска закуска и последващ индивидуален трансфер до летище за обратен полет до София.

Ако сме събудили интереса в и искате да вземете участие в страхотната игра на Зайо Байо, можете да направите това тук