Лапландия – домът на Дядо Коледа
видяна 5390 коментари 3

22 ноември 2012 | 17:31

Остават само 2 седмици до финала на играта на Зайо Байо, в която можете да спечелите незабравима екскурзия до Лапландия, Перу или Танзания.

Днес ще ви разкажем малко повече за първата от трите бленувани дестинации, а в края на материала можете да видите и програмата, с която Зайо Байо ще зарадва големия печеливш, ако той избере да пътува до Лапландия.

Лапландия е на север, много на север. Там, където сезоните имат свой собствен ритъм, а дните и нощите продължават по 24 часа и приказно сияние озарява небето поне 200 пъти в годината.

Тук е домът на Дядо Коледа който живее в отдалечената планина Корвантунтури.

Лапландия е най-северната финландска провинция, която се превръща в истинска зимна приказка по време на коледните празници, мястото, където въпреки суровите климатични условия не спират да прииждат любители на планинските спортове, ниските температури и вечерите прекарани с Дядо Коледа.

Лапландия е смесила в едно шведска, финландска, норвежка и руска култури, всяка със своята идентичност колоризират цялостния й облик. Тук битуват три типа местни жители, които говорят шест диалекта, изповядват различни религии и следват своите обичаи. Тук елените се разхождат свободно, а впрягове с хъски и уютните дървени къщички, сгушени между заснежените борове ви карат да повярвате в приказността на това място.

В Лапландия всеки месец от годината е различен, а полярните дни и нощи ще направят престоя Ви уникален. Административната столица на провинцията – град Рованиеми, разположен на самия полярен кръг, е вечно пулсиращото сърце на Лапландия.

В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции, тук са и главните седалища на всички най-важни държавни институции. Градът предлага всички удобства за една вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с отличителностите на Лапландия оставят усещането за потапяне в една друга реалност.

РазположениеЛапландия е най-северната точка на Финландия, лесно достъпна от всяка точка на света. Освен в Рованиеми, летища има в още пет града в областта, а железопътни връзки свързват Лапландия с цялата страна. Транспортната мрежа е модерна и добре устроена, а равнинният релеф улеснява пр идвижването с автомобил и автобус.

Столицата на Лапландия, Рованиеми, е разположена точно на Северния полярен кръг, между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки и нейния приток Оунасйоки. Местоположението й предопределя изключителното климатично разнообразие и наличието на 4 сезона и 4 полусезона. От края на ноември до средата на януари се спуска полярната нощ и температурите могат да паднат до -20 С. След силния снеговалеж и свирепите бури, в края на февруари слънцето започва все по-дълго да свети, а през юни и юли идва ред на полярните дни.

ЗабележителностиНай-голямата атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа, което се намира на около десетина километра от центъра на Рованиеми. Тук духът на Коледа е жив по всяко време на годината, коледни песни звучат по улиците, изпълнени с хора. В пощенската станция постоянно пристигат писма с многобройни детски желания, които се доставят директно в офиса на Добрия старец – в пещерата в планината Тунтури.

Дядо Коледа не се крие от хората – домът му е винаги отворен за гости, желаещи да надникнат в тайнственото му „скривалище“ и да се снимат с него за спомен. За да бъде на разположение на всички вярващи в магията на Коледа, той има няколко бази в цяла Лапландия, където всеки ден е готов да посрещне любопитните туристи. Местната легенда обаче гласи, че истинската работилница, където неуморните елфи се трудят усърдно да сбъднат детските мечти и надежди, се крие дълбоко в недрата на планината и до нея може да се стигне по плетеница от тайни тунели, известни само на тях, на Дядо Коледа и на Баба Коледа.

Селището на Дядо Коледа е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия и по още една причина. Точно от тук минава бялата линия, отбелязваща началото на Северния полярен кръг. В близката ферма Нанапиирин, след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще ви издадат сертификат, че сте били тук. От селището можете да изпратите картичка до близките си хора, като вие сами ще определите кога да пристигне – в зависимост в кой цвят кутия (жълта или червена) я пуснете, тя ще бъде доставена или веднага, или точно на Коледа. Не си мислете, че тук няма къде да похапнете – заведенията в селището са много и освен традиционната сьомга и еленско месо, можете да се насладите на ароматните коледни курабийки с канела и на други коледни лакомства.

В Рованиеми има още няколко забележителни обекта, които са атракция за всички посетители на Лапландия. Сред тях е мостът над река Кемийоки, чийто вечен огън, върху близо 50-метров пилон в средата, е един от символите на града. Построен е през 1989 г., като балансиращ елемент между градската част на Рованиеми и хълмовете на Оунасваара. Мостът е изумително красив на залез слънце, а топлината на огъня не позволява на водата около него да замръзне. Другият символ на Рованиеми е Арктическият научен музей, който ще ви въведе в обичаите на северните хора, в традициите, историята и културата в тази част на света от миналото днес. Ще се убедите колко зависим е човекът от природата и как съжителства с разнообразните животински видове. Музеят разполага с конферентни зали за над 700 души, чиито стъклени покриви откриват поглед към изумителното арктическо небе. Като всеки главен град, и Рованиеми може да се похвали със забележителни обществени постройки – кметството, градският театър, концертната зала и конгресният център. Ако се задържите малко по-дълго в Рованиеми, със сигурност ще станете свидетели на поне едно северно сияние. Изумителната гледка обикновено се наблюдава през нощта, но обагря цялото небе с пъстроцветен спектър от светлини, сякаш е ясен слънчев ден. Кръстено на древноримската богиня Аurora (на зората) и древногръцката Boreas (на северния вятър), това природно явление е събуждало възхищението и преклонението още на най-старите обитатели на земята и само по себе си е основателна причина да посетите Лапландия.Лапландия е една от най-отдалечените кътчета на земята или събирателна точка на всички вълнуващи приключения. Тук едно е сигурно - празникът никога не свършва.

Програма за екскурзия до ЛапландияДЕН 1

Среща на летище София за полет до ROVANIEMI. При пристигане на летище, посрещане от представител на нашите партньори за индивидуален трансфер до избрания хотел и WELCOME DRINK в ледена чаша. Настаняване и нощувка.

ДЕН 2

Скандинавска закуска в хотела и трансфер до селището на Дядо Коледа за шопинг и изпращане на коледни картички. Не забравяйте да се срещнете и със самия Дядо Коледа. Следобед ви очаква пешеходна обиколка и пикник. Трансфер до хотела.

ДЕН 3

Скандинавска закуска в хотела. Следва сафари, за което ще бъдете оборудвани с необходимата екипировка. Запознаване с основните методи за управление на Snowmobile. След като пристигнете във фермата за елени, ще бъдете запознати с елените и техните навици. Всеки ще има възможност за управление на шейна, дърпана от тях, след което всеки получава свидетелство за управление на елени. За отпочиване от емоциите се предлага сгряване с топла напитка и потегляне обратно към градчето. Денят продължава с обяд в местен ресторант, посещение на Музея Arktikum – едно от най-очарователните места. Нощувка.

ДЕН 4

Скандинавска закуска в хотела. Свободно време за допълнителни екскурзии и разходки.

ВЪЗМОЖНОСТ 1: КРУИЗ С ЛЕДОРАЗБИВАЧ
ВЪЗМОЖНОСТ 2: ПОСЕЩЕНИЕ НА НАЙ-СЕВЕРНИЯТ ЗООПАРК НА ПЛАНЕТАТА RANUA

ДЕН 5

Скандинавска закуска в хотела. Следва сафари, за което ще бъдете оборудвани с необходимата екипировка. Запознаване с основните методи за управление на Snowmobile. Маршрутът ще ви отведе през замръзнали реки и снежни гори към Лагерът Husky Man’s, където ви очаква скоростно водене на шейна, теглена от кучета. Връщане в хотела, нощувка.

Възможност за посещение на ЛЕДЕНИЯ ХОТЕЛ.

ДЕН 6

Скандинавска закуска и последващ индивидуален трансфер до летище за обратен полет до София.


Ако сме събудили интереса в и искате да вземете участие в страхотната игра на Зайо Байо, можете да направите това тук

нагоре

Коментари 1. 3
  титин 17 януари 2013 | 12:28

  Секс

 2. 2
  гергана 17 януари 2013 | 12:27

  Дядо коледа не Съществува това е една лъжа спрямо финансите на хората.

 3. 1
  MD13 23 ноември 2012 | 13:55

  Искам да отидаааааааа!!!

Добави Коментар

нагоре

Спечели ме

Спечели 2 покани за GREGORY PORTER

Носителят на Грами GREGORY PORTER след броени дни с концерт в София

Астро кутия

С кои зодии си подхождате в любовта?

Взаимното привличане между отделните зодиакални знаци не е гаранция за безупречен брак

Мама и дете

Ким не понася бременността си

Преди дни, в своя официален сайт тя сподели, че няма нищо приятно и красиво в това да е бременна

Арт Box

"Здрач" се завръща

За изненада на всичко фенове на фентъзи поредицата „Здрач“ тя се завърща на пазара

Душевна работилница

146 год. от рождението на Махатма Ганди

Айнщайн казва за Махатма Ганди: "На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята"

Най-ново в Woman.bg

Бихте ли ги обули? 09 октомври 2015

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се