През пролетта на 2012 г. модата се отнася благосклонно не само към дългите коси, които се смятат за неостаряваща и вечно актуална класика.

Популярни са и подстрижките със средна дължина – на скосена черта или филирани в стил Дженифър Анистън. А безспорен фаворит сред късите прически е легендарното асиметрично „пикси“.

Този стил прическа почти никога не е изчезвал от модния небосклон, а звездите дават редица примери за това. Скорошната поява на Ан Хатауей с подстрижка „като момченце“ също събуди всеобщия интерес към късите прически. Актрисата се реши да отреже косата си заради ролята на Фантин в екранизацията на романа на Виктор Юго „Клетниците“.

Но много известни красавици са се подстригвали късо по собствено желание. Въпреки „момчешката“ си дължина, „пикси“ е много женствена и сексапилна прическа, позволяваща различни варианти на сресване. Особено популярна стана благодарение на Одри Хепбърн и Туиги. Прочутата актриса се подстрига направо в кадър, във филма „Почивка в Рим“ (1953 г.), а първият топмодел в света Туиги превърна прическата в част от имиджа си през 1966 г. В края на 90-те години дори принцеса Даяна си направи елегантно „пикси“ с обемен страничен бретон.

Днешните звезди не остават по-назад от стилните икони от миналото. Сред пробвалите и носещите „пикси“-прическа са Линда Еванджелиста (1989 г.), Уинона Райдър и Гуинет Полтроу (1997 г.), Кейт Мос .2001 г.), Кийра Найтли (2005 г.), Агнес Дейн (2007 г.), Холи Бери (от 2009 до днес), Джинифър Гудуин и Виктория Бекъм (2010 г.), Ема Уотсън (2010 – пролет 2012) и много други. Списъкът може да бъде безкраен.

Английската дума pixie, дала име на култовата прическа, означава буквално „елф“. Класическият вариант е с леко удължена коса на тила в сравнение със съвсем късата коса отстрани и с небрежен бретон, гъст или разреден, с дължина по желание. Прическата няма „строг“ контур, което й придава игрив и кокетен характер. Въпреки това изисква поддържане на градуираната си форма при порастване на косата.

Ако съдим по каталозите на водещите фризьорски марки за сезона пролет 2012 (Sassoon, Jim Crone, Web Collection, Schwarzkopf, La Biosthetique, William De Ridder, Artego и др.) актуалното за момента „пикси“ се отличава с по-голяма дължина на косата, гъст асиметричен бретон, покриващ челото или дълъг скосен бретон до края на ухото, или страничен път с обем в тилната част. Допълнителни акценти са „рошавият“ ефект, предизвикателното боядисване (на кичури, с контрастни корени) и аксесоарите – шноли, ленти и диадеми.

Начини на сресване

Въпреки че хубавицата „Хърмаяни“ Ема Уотсън в края на тази зима излезе извън графата „късо подстригана звезда“, все още можем да се възползваме от съветите на стилиста й Родни Кътлър.

„Преди да решите да си направите „пикси“, трябва да сте сигурни, че сте емоционално подготвени да се приемете с къса коса. Тази подстрижка е проста и има много варианти на сресване, подходяща е както за млади момичета, така и за дами на възраст, тъй като много освежава лицето, акцентирайки върху очите, устните и скулите, подчертава елегантно линията на брадичката и шията. От вас се иска само да подновявате подстрижката веднъж на четири-пет седмици, за да коригирате дължината. Използваните средства за оформяне не трябва да утежняват косата, правейки я лепкава или пресушена“.

Що се отнася до типа коса, „пикси“ стои добре и на къдрава, и на права коса, особено на тънка такава. Тази прическа е нежелателна може би само при наличието на гъсти „афро“ къдрици.

„Идеалната форма на лицето за прическата е кръг или овал. Въпреки това и жени с други типове лице – квадратно или сърцевидно – също могат да пробват подстрижката, стига да я коригират правилно с оглед на индивидуалните си особености. Например при квадратна брадичка и широко чело достатъчно ще е да направите „пикси“ с падащ върху едното око дълъг и гъст бретон, за да омекотите контура на лицето“, казва Кътнър.

Прическата може да се оформи на романтични ретро-вълни, да се среше гладко (в стил унисекс), да се разнообрази с дръзко тупиране или просто леко да се разроши, като крайчетата се фиксират с гел – това е крайно модерно тази пролет. Можете да постигнете повече обем край корените с помощта на ролки или дифузиращ накрайник на сешоара. За създаване на вълни или идеално изправяне ползвайте маша или преса.

Одри Хепбърн

Туиги

Миа Фароу

Линда Еванджелиста

Холи Бери

Принцеса Даяна

Кейт Мос

Анджелина Джоли

Натали Портман

Сиена Милър

Кийра Найтли

Виктория Бекъм

Ашли Симпсън

Ема Уотсън

Дженфър Гудуин