Ако сте почитатели на хобитите, обитавали Средната земя от фентъзи света на Дж. Р. Р. Толкин, непременно трябва да видите тази къща.

Хобитската къща, с площ от 56 кв. м., е построена от архитекта Питър Арчър за семейство с пораснали деца от Честър, Пенсилвания.

Клиентите са дългогодишни фенове на Дж. Р. Р. Толкин и искали да използват къщата като светилище, в което да съхраняват събирани в продължение на 30 години редки книги и предмети, свързани с Толкин.

Каменната къща е закътана сред живописната природа на Пенсилвания, която много подхожда на стила на хобитската къща.

Преди да се заеме с проекта, Арчър не е добре запознат с характера на произведенията на Толкин, но впоследствие схваща бързо идеите му.

Ето какво казва Арчър: “Преди да започна да работя по проекта, прочетох книгата „Хобитът” и изгледах всички части на „Властелинът на пръстените”. Това, което най-много ми помогна, са множеството бележки и чудесните скици, които Толкин е правил в процеса на работа. Спомням си, че още в началото си казахме, че ще се радваме да проектираме тази къща, но не като декор за някой холивудски филм. Искахме да не бъде свързвана с конкретен период от време. Тя е построена през 2004 г., но когато я гледате, може да си помислите, че е от 1904 или 1604.”

Работейки в тясно сътрудничество с друг архитект от Пенсилвания, Марк Авелино, Арчър е успял „да интерпретира Толкин и да създаде красивите детайли, които правят къщата толкова необикновена, пише wonders.bg. Арчър също така високо оценява работата на строителите и на специалистите по ландшафта, които са положили много усилия, за да създадат „Къщата на хобитите”.

Тя изглежда съвсем като онези, които сме виждали вече във филмите. Покривът ѝ е покрит с ръчно изработени глинени керемиди, има си малка кръгла хобитска врата, прозорците са направени от махагон и когато са отворени, изглеждат точно като пеперуда.

В „Къщата на хобитите” се намират типичните предмети за всеки един хобит – книги и дневници, перелини с качулки, шах, чаши, жезълът на Гандалф и разбира се, най-скъпоценното от къщата на Билбо Бегинс – пръстенът. По думите на Арчър тя е „място за почивка, което е малко, но достатъчно по размери, за да може собственикът да влезе и да се усамоти със своята колекция”.

Очарователната „Къща на хобитите” се намира недалеч от дома на собствениците ѝ, но местоположението ѝ никога не е било разкривано. Такова е желанието им, тъй като къщата има сантиментална стойност за тях и те не желаят да я превръщат в туристическа атракция.