Автор
Woman.bg

Кухнята – какво трябва да знаем при нейния избор?

За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е мястото, където прекарваме голяма част от времето си, където съхраняваме и приготвяме храната си и където по-най добрия начин можем да развихрим кулинарните си способности.

Често пъти изборът на мебели за кухня се оказва нелека задача. Като за начало при търсенето на кухня е най-добре да се започне от проектирането й. По този начин ще придобиете представа за бъдещата й визия, тъй като всяка кухня е уникална сама за себе си и изисква щателно обмисляне на всеки детайл преди да се пристъпи към поръчване на мебелите. Подходът при планиране на кухнята силно зависи и от това дали ще се обзавежда ново жилище и помещението е все още празно или се модернизира вече съществуваща кухня с подмяна на всички мебели или само на част от тях. Трябва точно да се знаят конфигурацията и размерите на помещението (дължината на всяка стена, височината на тавана, размерите на издадените места и нишите, градусите на ъглите и т.н.). Най-добрият вариант е специалист от фирмата, където ще поръчвате вашата кухня, да дойде на място и да снеме всички размери. По този начин ще се застраховате от възникването на грешки при проектирането и изпърнението на проекта.

За да може проекта да отговаря на вашите представи и изисквания е необходимо предварително да сте решили от какъв материал ще се изработва кухнята и нейните компоненти. За тяхното производство може да се ползват три вида материали – дърво, MDF и ПДЧ, като дървото е най-скъпият и съответно най-качественият материал за изработка. То се характеризира с висока устойчивост, универсалност и възможност за изпълнение на многообразни форми. В производството на мебели се използват главно няколко вида дървесина, като дъб, орех, махагон, бреза, ясен, бук, череша. Основното преимущество на горепосочените видове дърво е здравината. MDF (Medium Density Fiberboard) означава „Дървесно влакнести плоскости със средна плътност”. Технологията за тяхното производство е била развита в САЩ към края на 60-те години. Получава се чрез метода на сухо пресоване на нискодисперсионни дървесни стружки при високо налягане и температура. Ето защо MDF притежава фина и хомогенна влакнеста структура. Отличава се с гладка повърхност и висока здравина. Притежава голяма еластичност и якост на огъване, висока плътност, еднородна структура, точност на размерите и дебелините, нищожно набъбване след потапяне във вода, висока негоримост. Поради това MDF се превръща в предпочитан заместител на масивната дървесина и дори я превъзхожда, що се отнася до намаляване на операциите за обработка, тъй като е чист материал. MDF се явява и заместител на плоскостите от дървесни частици (ПДЧ), тъй като е материал с по-високи показатели и дава възможност за нетрадиционни оформления на крайните изделия. Най-масово използваният материал е ПДЧ, като най-често се използват плоскости с меламиново покритие или с естествен фурнир. Предимствата на материала са ниската цена и богатото разнообразие от цветове и фурнири.

Изборът на електроуреди за една кухня е много важен и труден процес. Когато планирате как да обзаведете кухнята си, трябва да направите проект и какви уреди ще са ви необходими и как да ги разположите. Необходимо е да се прецени дали старите, но добре функциониращи уреди, ще бъдат запазени и в обновената кухня, или пък ще бъдат изцяло подменени с нови. В този случай възниква въпросът какви електрически уреди да изберем – свободностоящи или пригодени за вграждане в кухненските мебели. Разбира се, ако бъдещата кухня не позволява да се поставят много уреди, е по-рационално да се спрете на такива, които са за вграждане.

Свободностоящата техника от своя страна притежава огромния плюс, че е по-достъпна, подвижна и автомономна. Когато избирате уредите за своята кухня се съобразете с няколко важни неща:

- изберете качествени марки, които ще ви гарантират дълъг живот на елекртоуредите;
- цветът изберете според стила на кухнята - съобразете се с цвета на шкафовете, дръжките им и с цвета на стените и пода. Добре е всички уреди да са в един цвят;
- съобразете се с разположението на уредите - помислете за това къде ще поставите фурната и котлоните. Осигурете си място за абсорбатор над тях. Много по-удобно е да поставите уредите, предназначени за приготвянето на храната, на нивото на очите, за да се наблюдава по-лесно процесът на готвене. Когато избирате кухнята трябва да съобразите височината й с вашия ръст. Това ще ви улесни да достигате всички шкафове с възможно най-малко усилия.

Много важно е и да изберете правилния кухненски плот за вашата кухня. Сред разнообразието от плотове понякога е трудно да се ориентирате правилно и да изберете подходящия. Най-разпространени са ламинираните ПДЧ плотове. Те са евтини и много лесни за почистване, но могат да бъдат повредени от много горещи съдове или остри предмети. Тяхна основна алтернатива са плотовете от технически камък. Те са здрави, дълготрайни, устойчиви на изгаряния и одрасквания. От друга страна те са по-скъпи, тежки са и се поставят по-трудно.


И все пак кухната не е само съвкупност от мебели. Тя трябва освен да функционира максимално добре, да е и подвластна на чувства и емоции. А какви по-големи емоции от това, всеки ден чрез успешното съчетание на красота и функционалност кухнята да отразява вашето въображение и вкус?!

*Снимките от този материал са от предложенията на Мебелен салон AIKO.

Само сега и само в Woman.bg всеки от вас има шанса да си спечели ваучер на стойност 500 лв от AIKO

Как можете да се включите в играта, разберете тук