Великден е един от най-големите празници, отбелязвани в християнския свят. Всяка страна има своя традиция и уникална атмосфера за празника.

Вижте няколко места, където можете да посрещнете Великден в особено празнична атмосфера:

Ватикана

Не е изненадващо, че столицата на католическия свят се вълнува много от празника. В неделя сутрин на Великден около 100 000 души изпълват площад Св. Петър, където папата отслужва литургия и прочита обръщение към вярващите хора по света.

Йерусалим

Стотици хиляди се събират в Йерусалим в периода около Великден. Тук има множество процесии по случай празника. Кулминацията е на Палмова неделя (тази година бе на 29 март), когато се празнува влизането на Христос в Йерусалим. След литургия в църквата Божи гроб тържествена процесия тръгва към Стария град.

Севиля, Испания

През Страстната седмица (7-те дни между Цветница и Великден) Севиля напълно се трансформира. Тук може да видите множество траурни процесии на хора с качулки, носещи статуи на Исус Христос и Дева Мария. Следват го босоноги поклонници с кръстове и музиканти с барабани. Най-голямата процесия тръгва в ранните часове на Разпети Петък.

Куско, Перу

В Куско се устройват може би най-впечатляващите събития в Южна Америка по време на Страстната седмица, която тук е „Семана Санта“. Има процесии, подобно на тези в Севиля, но не само. Тук уличните паради пресъздават цели сцени от Библията. Разпети Петък тук не е скръбен ден както в някои други католически държави – отбелязването му бързо прераства във веселба.

Манила, Филипините

Тук екстремни поклонници стигат до крайности – те ходят на колене около църквата, някои се самобичуват, а други дори се разпъват на кръст с пирони.


Вижте още от най-пищните великденски празненства ТУК