Мазната кожа, както и сухата, се нуждят от специални грижи. При най-малкия пропуск и цялото лице е в акне, а мазният блясък могат да видят всички от километър разстояние. Ето защо грижата за мазната кожа трябва да бъде точна и навременна.

В борбата си с омазняващата се кожа много жени допускат едни и същи грешки. Ето кои са основните сред тях и които трябва да избягвате на всяка цена.

Пропускате овлажняващия крем

Независимо от типа кожа трябва да се използва овлажняващ крем. Мазната кожа остарява много по-бавно в сравнение със сухата, но тя си има и своите минуси. Мазната кожа е склонна към образуване на пъпки и разширени пори. Мазнините задръстват порите, което пък води до образуване на черни точки.

Правилният избор на крем за лице ще ви помогне да избегнете тези неприятности. Мазната кожа се нуждае от хидратация, за да успее да съхрани водния баланс и да е по-дълго време здрава и сияйна. Дневният крем за мазна кожа трябва да е лек. За повишаване на влажността на кожата може да се възползвате от овлажняващ лосион, особено през лятото.

Кремът за мазна кожа трябва да свива порите. Подходящи са кремовете, които съдържат глицерин. Кофеинът също свива порите, а кожните раздразнения се премахват от веществото ниацинамид.

Изсушавате прекалено много кожата

Използването на продукти за почистване на лице, съдържащи сулфати в състава си, е грешка! Сулфатите са агресивни химикали, които изсушават прекалено много кожата. Вместо тях е добре да търсите в състава на продуктите си съставки като sodium lauryl oat amino acids.

Ексфолирате кожата твърде често

Ексфолирането е важна стъпка от поддържането на чиста и красива кожа, но когато се прекали с него, то става нездравослвоно за нея. Ако ексфолирате твърде често, е почти сигурно, че ще предизвикате появата на пъпки и изсушаване на кожата, което неминуемо води след себе си и двойно повече себум.



Пилинг маска по-често от необходимото

Дори и за мазната кожа пилинг по-често от 2 пъти седмично е противопоказан. Прекаляването с пилинга нарушава естествения защитен слой и възпалява кожата.

Избягвате стари и изпитани продукти за грижа за кожата

Като например хума! Глинестите и кални маски за лице действат изключително благоприятно върху мазна кожа. Ако кожата ви е по-чувствителна, използвайте бяла или розова хума. Веднъж седмично използвайте и пилинг маски, които ще почистят кожата в дълбочина и ще изяснят тена на лицето ви

Използвате много гримове

Наведнъж! Коректор, основа за грим, фон-дьо-тен, пудра, бронзър, руж.... Уви, всички тези продукти, насложени един върху друг, запушват порите на кожата.