Тази апетитна крем супа не е обикновена супа. Нейният деликатен вкус се дължи на специалното участие на хрупкавата шунка “прошуто крудо” и на стръкчетата пресен босилек. Оригинален и изтънчен натюрел, характерен за неподражаемия стил на италианската кухня.
Продукти за 4 порции:
4 резенчета шунка “прошуто крудо”
1 с.л. краве масло
1 глава лук, нарязана
1 картоф, нарязан на кубчета
400 г замразен грах
1 л зеленчуков бульон
4 стръкчета босилек, листа и стъбла
4 ч.л. кисело мляко
Приготвяне:
Загрейте фурната до 200°С. Поставете прошутото в тава и печете в продължение на 6-7 минути, докато резенчетата станат хрупкави.
Междувременно загрейте маслото в голяма тенджера и запържете лука и картофите за 3-4 минути. Добавете граха и зеленчуковия бульон. След като сместа кипне, отстранете капака и оставете да къкри 10-15 минути, докато картофите омекнат.
Накрая поръсете със стръковете босилек и пюрирайте с помощта на пасатор. Подправете на вкус.
Декорирайте с хрупкавите парчена прошуто, накъсани на ситно, с лъжица гъсто кисело мляко и листинце босилек.