Уау! Как звучи само – крекери, променящи живота?! Що за крекери са това?

Нека опростим нещата! Поставете се на наше място - в един прекрасен ден попадате на блога на прекрасната Сара (My New Roots), прочитате това същото заглавие на рецепта за крекери, взимате решение да ги приготвите, така от чисто любопитство и защото не са никак трудоемки, опитвате ги и изпадате в изтъпление... От удоволствие, разбира се! Хрупкави, ароматни, вкусни, засищащи, подходящи за сосове, дипове, сладка и сирена, полезни, удобни за пренасяне, превъзходни за почерпка... да продължаваме ли?

Момичета, съветваме ви да запретвате ръкави, да набавите необходимите продукти за тези ядкови крекери и да се упътите към кухнята. Едва след когато извадите крекерите от фурната, ще разберете, че те наистина ще променят живота ви – ще внесат в него нов вкус, повече здраве и грижа за фигурата. Насладете се и предайте рецептата нататък!

Необходими продукти за два вида крекери – солени и сладки:

Основни съставки за крекерите:


1 ч.ч или 135гр слънчогледови семки
½ ч.ч или 90 гр ленено семе
1/3 ч.ч или 50 гр тиквени семки
¼ ч.ч или 40 гр сусам
1 ½ ч.ч или 150 гр овесени ядки
2 с.л семена чия
3 с.л оризово брашно
1 ½ ч.л морска или хималайска солб
1 с.л мед
3 с.л разстопено кокосово масло или гии (може и краве масло в краен случай)
1 ½ ч.ч или 350 мл вода

За крекери с розмарин, чесън и сол

Трябва ви половината от получената смес-тесто, описана по-горе!

2 с.л нарязан пресен розмарин
¼ – ½ ч.л чесън на прах
сол на вкус

За крекери със смокини, анасон и черен пипер

Трябва ви останалата половина от сместа за крекерите!

3 големи сушени смокини
1 ч.л анасонови семена
1 ч.л черен пипер

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете всички сухи съставки, рабъркайте добре. Смесете отделно меда, водата и мазнината. Добавете мократа смес към сухата и разбъркайте много добре, докато не се получи лепкаво тесто (ако тестото е мнооого лепкаво долейте няколко лъжици вода до получаване на задоволителна консестенция). Разделете тестото на две равни части и засега оставете едната половина настрана.

Да речем, че ще започнете с приготвянето на крекерите с розмарин. Сложете в голяма купа половината тесто и добавете горепосочените съставки. Сложете обърканото тесто между два листа харития за печене. Сега ви предстои да оформите самите крекери. С помощта на точилка внимателно разточете тестото на тънък лист. Махнете горната хартия и с помощта на върха на остър нож разрежете крекери в желана от вас форма.

Повторете тази процедура с другата половина от тестото – сладката.

Оставете крекерите да си „починат“ за 2 часа или през цялата нощ.

Загрейте фурната на 175С. Върху решетката поставете хартия за печене и върху нея наредете крекерчетата. Печете 20 минути. Обърнете крекерите – не се шашкайте, ако хартията залепне за крекерите, просто я отлепете – и ги запечете за още 10 минути, докато не се напълно сухи, със златисти крайчета.

Оставете ги да изстинат напълно и можете да ги съхранявате в кутия около 3 седмици.