Най-високата планина в Бразилия: Пико Да Неблина (Pico Da Neblina)

Пико Да Неблина се извисява на почти 3000 метра над морското равнище и едно от най-красивите места в Бразилия. Макар че понякога планината е представяна като граница между Бразилия и Венецуела, върхът се намира изцяло на бразилска територия. Пико Да Неблина е не просто най-високата планина в Бразилия, но и в цяла Южна Америка.

Най-голямото езеро: Lagoa Dos Patos

Това е най-голямото езеро в Бразилия и второто по големина в Латинска Америка. Намира се в южната част на страната и е кръстено на едно племе, което живяло около езерото преди европейската инвазия на континента. Площта на езерото е около 9000 кв.км.

Най-дългата река: Амазонка

Амазонка несъмнено е най-дългата река в Бразилия. Водите й протичат още през Венецуела, Гвиана, Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу. Реката е толкова огромна, че само тя представлява 20% от речните води на планетата!

Любопитен факт е, че по протежението на Амазонка няма нито един мост, защото реката се вие основно през дъждовни гори в по-голямата част от своята дължина.

Променящата се столица: Бразилия

Интересна част от историята на държавата е фактът, че преди град Бразилия страната е имала още две столици– Салвадор и Рио де Жанейро. Една от причините да бъде преместена столицата е опитът на правителството да окуражи миграцията на гражданите далеч от границите и да я насочи към централната част на страната, която била не толкова населена.

Сред интересните факти за Бразилия и любителите на архитектурата се нарежда и това, че цялостният дизайн на столицата е поверен на арх. Оскар Нимайер.

Най-големият водопад: Игуасу

Водопадът Игуасу е включен в списъка, основно защото истинският най-голям водопад Гуайра вече не съществува поради това, че реката е преградена с бент.

Само 20% от Игуасу всъщност се намират в Бразилия (тъй като водопадът е на границата с Аржентина), но тези 20% са толкова впечатляващи, че заслужават мястото си в класацията с най-красивите места в Бразилия! Говори се, че след като Елинор Рузвелт видяла за първи път прекрасния Игуасу била поразена от красотата му и възкликнала: „Горката Ниагара!“

Амазонската дъждовна гора

Сред всички интересни забележителности на Бразилия, може би най-очарователни са дъждовните гори – белите дробове на планетата! Около 60% от всички дъждовни гори на планетата се намират именно там, което превръща Бразилия в дом на най-забележителната дива природа в света! Учените твърдят, че само там живеят може би 4 милиона различни вида растения и животни!

Статуята на Иисус Христос

Знаменитата статуя на Иисус Христос, наречена Христос Спасителя, се намира на хълма Корковадо в Рио де Жанейро и се смята за символ на града и на Бразилия като цяло. Монументът, тържествено открит на 12 октомври 1931г. по случай годишнина от националната независимост на Бразилия, е с тегло 1145 тона.

Ежегодно милиони туристи се насочват към подножието на статуята, откъдето се открива зашеметяваща панорама към града, искрящото море, далечните хълмове и планинските върхове.

Източник: idi.bg